Cu toţii am auzit că: parabenii sunt letali! Nu utilizaţi niciodată sulfaţi! Aluminiul este o otravă!
PARABENII
Ce sunt aceştia: un grup de conservanţi utilizaţi în multe produse cosmetice, pentru a le păstra proaspete şi sterile (de obicei enumeraţi pe lista ingredientelor drept metilparaben, butilparaben şi propilparaben)
Fapt controversat: un studiu din 2004 a detectat parabenii în probele de ţesut mamar canceros. Parabenii mai sunt recunoscuţi pentru imitarea estrogenului în corp, fapt ce îi face disruptori endocrini.
Veşti de ultimă oră: parabenii sunt uşor absorbiţi şi eliminaţi de către organismul dvs. dar încă nu se ştie cu exactitate dacă aceştia pun riscuri de sănătate pe termen lung. Un lucru care este sigur, este modul în care sunteţi expuşi la aceştia: un studiu a descoperit faptul că o femeie însărcinată, care a utilizat mai multe produse de îngrijire personală, a avut o mai mare cantitate de parabeni în urină; cei mai mari contribuitori au fost loţiunile, produsele cosmetice, gelurile de păr şi parfumurile. FDA a redeschis o investigaţie vizând parabenii în 2005 şi a ajuns la aceeaşi concluzie: din moment ce parabenii sunt utilizaţi în mod normal în concentraţii mult mai mici decât limita a ceea ce se consideră a fi sigur (până la 25% este sigur, nivelurile tipice în cadrul unui produs sunt între 0,01 şi 0,3%), aceştia nu consideră că există suficiente probe pentru a fi îngrijoraţi cu privire la utilizarea acestora în cosmetică.
LAURIL SULFAŢI DE SODIU
Ce sunt aceştia: sulfaţii sunt agenţi de curăţare care înlătură impurităţile şi uleiul şi sunt răspunzători de producerea spumei la şampoane şi săpunuri. Există mai mult de 100 de varietăţi diferite – unele sintetice, altele obţinute din surse naturale, precum nuca de cocos sau uleiurile de palmier. De asemenea, aceştia pot fi derivaţi din produse pe bază de petrol şi sulf.
Fapt controversat: în afară de o curăţare prematură a vopselei din părul dvs., sulfaţii s-au dovedit a fi iritanţi – deşi nu alergeni – pentru ochi şi piele în unele studii efectuate pe oameni.
Veşti de ultimă oră: dacă renunţaţi la sulfaţi de dragul culorii părului dvs., al pielii sau al planetei, nu vă îngrijoraţi, opţiunile sunt numeroase. Şampoanele fără sulfaţi pot fi găsite la orice preţ şi pentru orice tip de păr. Numai că nu vă aşteptaţi la şampoane cu bule şi multă spumă – agenţii de curăţare din şampoanele fără sulfaţi produc puţină spumă sau chiar deloc.
COMPUŞII DIN ALUMINIU
Ce sunt aceştia: compuşii utilizaţi în antiperspirante pentru împiedicarea canalelor sudoripare din a elibera transpiraţia la suprafaţa pielii.
Fapt controversat: un studiu din anul 2005 a descoperit că aplicarea contantă a antiperspirantelor care conţin clorură de aluminiu sau clorhidrat de aluminiu poate fi asociată cu dezvoltarea celulelor canceroase, din cauza abilităţii compuşilor de a imita estrogenul în corp. Studiul a concluzionat în final că este nevoie de mai multă cercetare pentru a înţelege efectele pe termen lung ale expunerii la aluminiu în apropierea ţesutului mamar. De asemenea, a existat o dezbatere de 50 de ani cu privire la dacă expunerea la aluminiu duce sau nu la Alzheimer, după ce un studiu din anul 1965 a descoperit că injectarea de aluminiu în creierul iepurilor a dus la formarea unei proteine comune cu boala degenerativă.
Veşti de ultimă oră: cercetătorii de la Institutul Naţional de Cancer şi Institutul Naţional de Sănătate nu au descoperit până acum nicio probă concludentă pentru a asocia produsele de igienă a subraţului cu dezvoltarea cancerului mamar. Şi în timp ce Asociaţia pentru Alzheimer notează că: „studiile nu au reuşit să demonstreze niciun rol al aluminiului în declanşarea bolii Alzheimer”, o recenzie publicată în anul 2011 în Journal of Alzheimer’s Disease notează că aluminiul „poate fi unicul factor mai agravant care trebuie evitat” cu privire la boală, şi îndemna la mai multe studii şi cercetări. În vreme ce aluminiul este recunoscut în general ca fiind sigur, nu există concluzii solide cu privire la expunerea la aluminiu şi boala Alzheimer.
FTALAŢII
Ce sunt aceştia: un grup de substanţe chimice utilizate în orice, de la materiale plastice la cosmetice. Utilizaţi adesea pentru a păstra materialele flexibile (lacuri de unghii, spray-uri de păr, materiale plastice).
Fapt controversat: unele studii au sugerat faptul că ftalaţii sunt disruptori endocrini, mai ales la copii şi bărbaţi, putând afecta sistemul reproducător.
Ştiri de ultimă oră: efectul pe termen lung al expunerii oamenilor la ftalat nu este „clar”, conform FDA (majoritatea studiilor care asociază ftalaţii cu problemele de reproducere au fost desfăşurate pe animale), dar mai multe agenţii guvernamentale sunt în curs de studiere a acestora. FDA a concluzionat că, în acest moment, nu există suficiente probe ştiinţifice, pentru a asocia ftalaţii utilizaţi în produse cu vreun risc cunoscut asupra sănătăţii. Programul Naţional de Toxicologie, a listat diftalatul (2 etilhexil), (cunoscut de obicei drept DEHP) ca „presupus a fi un cancerigen uman”. Un studiu din anul 2007 a asociat de asemenea bărbaţii americani insulino-rezistenţi şi obezi cu niveluri ridicate de DEHP în urină. Din cauza riscurilor, majoritatea marilor companii de produse cosmetice (Revlon, L’Oréal, Johnson & Johnson, şi Unilever) au eliminat ftalaţii din produsele lor sau se află în proces de eliminare (Procter & Gamble a eliminat ftalaţii din „mai mult de 99%” din formulele sale şi în câteva luni va fi fără ftalaţi, conform lui Paul Fox, directorul de comunicaţii al corporaţiei P&G).
TRICLOSAN
Ce este acesta: un produs chimic antimicrobian identificat în săpunurile pentru mâini şi corp şi în pastele de dinţi.
Fapt controversat: mai multe studii au asociat triclosanul cu fibroza ficatului, cancer, perturbări hormonale, precum şi cu dezvoltarea unor bacterii rezistente la antibiotice. Majoritatea studiilor acestora au fost efectuate la animale şi nu la oameni, dar triclosanul este cunoscut ca fiind absorbit în corp şi detectabil în probele de urină umană.
Veşti de ultimă oră: FDA analizează în prezent siguranţa triclosanului, după mai multe studii noi care au descoperit legături problematice privind sănătatea. Agenţia a comunicat, de asemenea, că nu există nicio probă care să sprijine afirmaţia potrivit căreia săpunurile şi gelurile antibacteriene ar fi mai eficiente decât săpunul obişnuit şi apa. De fapt, FDA a cerut producătorilor să dovedească faptul că săpunurile de mâini şi gelurile de corp antibacteriene, care conţin substanţe chimice, sunt sigure pentru o utilizare pe termen lung şi că sunt mai eficiente.
TALCUL
Ce este acesta: o pudră minerală alcătuită din magneziu, siliciu, hidrogen şi oxigen. Utilizat adesea în pudre de faţă şi farduri de pleoape.
Fapt controversat: talcul care nu este sterilizat poate fi contaminat cu azbest – un cunoscut carcinogen. Studiile cu privire la pudra de talc fără azbest au fost majoritatea neconcludente, dar mai multe studii au arătat o asociere minoră între expunerea de rutină şi mai multe tipuri de cancer: ovarian, pulmonar şi uterin.
Veşti de ultimă oră: în 2010, FDA a demarat testarea a patru probe de talc de la furnizori de produse cosmetice şi 34 de produse cosmetice, în căutarea unei urme de contaminare cu azbest. În niciuna din probe nu a fost descoperit azbest, deşi agenţia a precizat că este necesară o supraveghere mai amănunţită a probelor de la toţi producătorii de talc.
ULEIUL MINERAL
Ce este acesta: un agent de umectare obţinut din petrol.
Fapt controversat: în afară de întreaga chestiune a petrolului, pe care majoritatea oamenilor ar considera-o un pericol natural, un studiu din anul 2011 a descoperit uleiul mineral ca fiind cel mai mare agent de contaminare prezent în corpul uman (cercetătorii au descoperit aproximativ un gram de hidrocarburi de ulei mineral la fiecare persoană studiată). Studiul a concluzionat cu faptul că prezenţa acestora în ţesutul gras al omului este cauzată cel mai probabil de acumularea din decursul timpului a expunerii pe bază de cosmetice. În plus, uleiurile minerale netratate sau uşor tratate sunt listate ca fiind cancerigene de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (tipul de ulei pe care îl găsiţi în loţiunea dvs. nu este netratat – este din categoria de cosmetice).
Veşti de ultimă oră: există un lucru pe care îl ştim cu siguranţă despre uleiul mineral: nu este atât de dăunător pentru pielea predispusă la acnee precum se credea anterior. Un studiu din anul 2005 a arătat că dimensiunea moleculară redusă a uleiului mineral utilizat în cosmetice îl face să fie non-comedogenic, deci acesta nu va închide porii. WHO clasifică uleiul mineral foarte rafinat, de tipul celui utilizat în cosmetică, în grupa 3 din lista de substanţe cancerigene a acestora – ceea ce înseamnă că nu există suficiente probe pentru a îl considera pe deplin sigur sau nesigur. Uleiurile minerale pot fi uşor înlocuite cu uleiuri faciale emoliente şi hidratante precum cele din argan, muşeţel sau din seminţe de struguri, care sunt larg răspândite în farmacii şi în magazinele de profil.
Şi cu toate acestea, de ce să riscăm când putem evita?
Leave A Reply