Toate am auzit de mult lăudatul produs Vaseline® și multe dintre noi l-au și folosit. Ingredientul principal din Vaseline® este vaselina (petrolium jelly). Vaselina este un produs ieftin, fără miros, ce înmoaie foarte bine pielea şi este folosită în multe produse cosmetice. Dar oare vaselina este sigură pentru organism? Până la urmă este un derivat din petrol și de ce ai vrea să folosești pe piele petrol?
Vaselina este un produs secundar derivat din procesul de rafinare a petrolului. Ceea ce înseamnă că nu este ecologic și că utilizarea acestuia poate ridica anumite probleme. Inițial, vaselina se găsea în partea inferioară a puțurilor de petrol și este rafinată suplimentar pentru a putea fi utilizată în industria cosmetică. Conform producătorilor, toate ingredientele dăunătoare sunt eliminate prin procesul de rafinare. Gurile rele spun că totuși mai conține substanțe dăunătoare, ca hidrocarburile. Vaselina este folosită în multe produse cosmetice, de la loțiuni pentru copii până la creme, deoarece crează o barieră de protecție și menține hidratarea. Deși faptul că menține hidratarea poate părea o chestie foarte bună, există și părți negative. Deoarece este waterproof și nu este solubilă în apă, crează o barieră impenetrabilă pe piele. Ceea ce se traduce prin pori blocați și blocarea eliminării reziduurilor și bacteriilor. De aceea, vaselina nu trebuie folosită pe pielea arsă (chiar și de soare) pentru că poate bloca abilitatea pielii de a se vindeca. Tot din cauza barierei pe care o crează, există anumite îngrijorări cu privire la faptul că duce la ruperea moleculelor de colagen. Ceea ce este fix opusul a ceea ce ne dorim – înseamnă Riduri! Adică, există voci care spun că vaselina blochează abilitatea naturală a pielii de a respira și de a absorbi nutrienți. Persoanele care suferă de acnee și rozacee nu ar trebui să se atingă de produsele cu vaselină sau de Vaseline®, deoarece produsele emoliente așa de groase duc la înfundarea porilor și pot agrava boala. Și asta nu e tot! Există probleme mai mari cu vaselina decât porii blocați sau ridurile. Se pare că dacă ajunge în plămâni poate duce pneumonie! Ar trebui să evităm aplicarea vaselinei pe nas sau în jurul gurii. Bineînțeles că nu faceți pneumonie dacă aplicați vaselina o dată sau de două ori, dar aplicarea frecventă poate cauza probleme grave.
Și atunci de ce este folosită? Este o formulă ieftină ce oferă, în aparență, rezultate de hidratare imediate. Ca ulei mineral, vaselina nu oferă o hidratare propriu-zisă, ci pur și simplu reține umezeala. Asta dacă curățam foarte bine suprafața pe care o aplicăm. Căci în esență, pe lângă umezeală, reține și mizeria. Este ca și cum am pune o bucată de plastic peste piele. De asemenea, se poate crea un loc umed și călduț, unde bacteriile se dezvoltă în voia cea bună. În esență nu face absolut nimic pentru a oferi hidratare. Doar reține hidratarea deja existentă. Deci dacă ai pielea foarte uscată, produsele pe bază de vaselină nu te vor ajuta deloc. Ba chiar vor face mai mult rău.
Ce putem face? Ei bine, putem înlocui produsele pe bază de vaselină sau chiar produsul Vaseline® cu altele pe bază de ceară de albine, ulei de cocos, ulei de măsline, unt de shea ce protejează împotriva deshidratării și nu au riscurile vaselinei. Trebuie să știm că produsele sunt absorbite de piele și ajung în organism. Atunci de ce să riscăm, când putem folosi produse naturale și sigure?
2 Comments
Bine de stiut sa nu cumpar.
Mersi!
Si eu am vrut sa cumpar, dar am zis sa ma interesez mai intai ce si cum, ca petrol suna ciudat.