Într-o perioadă am avut o relație de „love/hate” cu retinolul. Apoi, m-am gândit că fac ceva greșit… și chiar așa era. Dar să o luăm cu începutul.
Ce este retinolul?
În esență retinolul este vitamina A ca moleculă întreagă sau ca derivați ai acesteia. Vitamina A este cea mai bună pentru piele, fiind un puternic anti-oxidant ce protejează pielea de radicalii liberi, regenerează celulele și stimulează creșterea acestora, chiar repară celulele deteriorate. De asemenea, Vitamina A desfundă porii, îmbunătățește producția de colagen. Este o moleculă destul de mică pentru a penetra straturile exterioare ale pielii. Retinolul a fost lansat acum aproximativ 40 de ani sub denumirea de Retinol-A și a fost un tratament anti-acnee. Astăzi, retinolul se găsește în diferite forme, pe niveluri de acțiune: cel mai puternic este tretinoinul, cel mediul este tazarotenul și cel mai slab este adapalenul. Totuși, dermatologiștii spun că tazarotenul este mai iritant decât tretinoinul.
Cum folosim retinolul?
Vitamina A este o moleculă fotosensibilă ca atare. Așa că este bine să aplici retinolul seara. Dar, asta nu înseamnă că retinolul îți face pielea mai sensibilă la UV. Oricum trebuie să folosești o cremă sau un produs cu SPF. Mai mult decât atât, vara este anotimpul perfect pentru a începe să folosești retinolul, deoarece pielea nu se va usca la fel de tare ca iarna.
Așteaptă 15 minute după curățarea tenului și apoi aplică produsul cu retinol. Pentru toată fața ar trebui să fie de ajuns o cantitate de produs cât o boabă de mazăre. Îl poți amesteca direct cu produsul de hidratare sau poți aplica întâi retinolul și după câteva minute produsul de hidratare.
Nu folosit retinol înainte de epilare, deoarece și așa epilarea cauzează roșeață și inflamarea pielii. Este bine să lași să treacă câteva zile înainte epilare și apoi să reiei aplicarea retinolului.
Greșeli de folosire
Îl amesteci cu alte produse ce au ingrediente în contradicție cu retinolul
Este cea mai frecvență greșeală și am făcut-o și eu: amestecarea retinolului cu exfolianții AHA sau cu produsele împotriva acneei ce conțin acid acetilsalicilic. Combinația asta duce la înroșirea și iritarea pielii. Alte ingrediente din produsele pe bază de benzoil peroxide pot neutraliza retinolul cu totul. Deci, te sfătuiesc să verifici cu atenție lista de ingrediente ale produselor pe care le folosești. Eu am combinat greșit Boosterul cu retinolul cu exfoliantul AHA. Rezultatul a fost dezastruos: piele înroșită pe unele zone, descuamare, sensibilitate crescută.
Îl folosești de unul singur
După cele de mai sus, și mie mi-ar fi frică să folosesc retinolul în combinație cu orice de frică să nu greșesc. Și chiar am făcut asta, dar este o greșeală. Retinolul poate fi folosit împreună cu o cremă/loțiune de hidratare simplă, fără ingrediente contradictorii. Folosirea împreună cu un produs de hidratare reduce riscul de iritare, fără a avea influență asupra eficacității retinolului. Acum mă înțeleg foarte bine cu boosterul cu retinol pentru că îl folosesc cu o cremă hidratantă simplă. Iritarea a dispărut.
Ai ales produsul greșit pentru pielea ta
Mai mult nu înseamnă neapărat mai bine. Deși când folosești retinol poate apărea o iritare minoră, descuamarea și uscarea pielii pot fi de asemenea parte din peisaj, nu e normal să ai arsuri pe piele de la acesta. Asta nu înseamnă decât că ai ales un produs prea puternic pentru tenul tău sau ai aplicat prea des. Te sfătuiesc să reduci aplicarea: dacă foloseai retinolul de 2 ori pe zi, aplică-l numai o dată pe zi sau o dată la 2 zile și vezi dacă efectele neplăcute se reduc. Dacă acestea persistă, alege un produs mai blând și mergi la un dermatolog.
Nu ești consistentă
Aplici retinol câteva zile, apoi vezi iritațiile și renunți o perioadă, apoi iar revii la retinol. Nu este tocmai în regulă să faci așa. Dacă nu ești consistentă în aplicare, pielea nu va începe să aibă toleranță la retinol. Așa că iritațiile și roșeața vor reveni cu fiecare nouă aplicare. Abia după 2-3 săptămâni pielea începe să se obișnuiască cu retinolul. Trebuie insistat se pare. Este bine să începi să folosești retinolul la fiecare 3 seri timp de două săptămâni, iar dacă pielea nu se irită, aplică la fiecare 2 zile timp de alte două săptămâni. Dacă totul este în regulă, poți începe să îl folosești în fiecare seară.
Ai auzit că retinolul nu este bun pentru pielea sensibilă
Deși poate cauza arsuri și roșeață, chiar poți simți o senzație arsură, retinolul poate fi folosit pe pielea sensibilă. Poți folosi așa numita metodă de contact scurt: aplici retinolul și îl speli după 15 minute. Astfel, vei putea folosi retinolul și te vei bucura de aproape aceleași beneficii ale acestuia. Trebuie să știi că există și un mic procent de persoane care nu tolerează deloc retinolul. Dacă te numeri printre acestea, nu îl folosi.
Bine de știut
- durează între 12 și 18 săptămâni de folosire constantă a retinolului pentru a vedea rezultatele, iar îmbunătățiri semnificative se pot vedea abia după 1 an
- poți folosi retinol și în vacanțe, schimbarea climatului nu influențează chiar atât de mult
- poți folosi retinol pe zona din jurul ochilor fără probleme.
- retinolul este sensibil la lumină, căldură și aer; alege produsele capsulate sau stabilizate și evită-le pe celelalte
- produsele cu retinol eliberate pe bază de rețetă sunt mai eficiente datorită ingredientelor mai puternice, dar dau și reacții negative mai multe
Eu momentan folosesc Resist Anti Aging 1% Retinol Booster de la Paula’s Choice și mă impac foarte bine cu el. Am ajuns la această „împăcarea”, abia după ce mi-am dat seama de greșelile pe care le făceam. Mă pregăstesc să îi fac un review cât de curând. Tu ce produs cu retinol folosești?
2 Comments
Minunat articol cred ca este primul in care am gasit ce ma interesa daca pot aplica retinol in zona ochilor unde am riduri deja la 29 de ani.Nu gaseam nicaieri nimeni nu mi-a raspuns la mesaje.
Ma gândeam sa comand ceva cu retinol de la The Ordinary si sa combin cu crema mea hidratanta pt zona ochilor si fata.
Gasesc pe net alte ingrediente care ny merg impreuna cu retinolul?!
Multumesc mult 😘😘😘
Mulțumesc. Ai grija retinolul este super pretențios. Poți sa ai rezultate excelente cu el sau poți sa in erupții și iritații. Folosește-l cu grija. In general te sfătuiesc sa nu combini niciodată 2 acizi.