Te-ai trezit de dimineață și este prima dată când reușești să îți aduci aminte ideea aia genială care ți-a venit pe la 2 dimineața când te-ai dus la baie. Mai ai un pic și sari într-un picior de fericire. Ai să dai lovitura! Ai să fii cel mai bun antreprenor și în câțiva ani ai să ai și tu vilă cu piscină și ultimul model de Mercedes decapotabil, să moară toți vecinii de ciudă. Îți bei cafeaua tacticos și te gândești că de aici înainte toate drumurile îți sunt deschise. Ai să reușești aici în țara ta, nu ai să pleci ca alții. Ai să le arăți tu ce înseamnă patriotism. Ce dacă ei au ales calea aparent simplă, tu ai să stai aici și ai să lupți până când ideea ta va deveni o afacere înfloritoare. Și te lupți cu birocrația, cu ANAF, cu taxele, cu impozitele, cu autorizațiile și reușești într-un final să ai firma ta. Muncești ca un nebun. Antreprenorul este aceea persoană care preferă să lucreze 80 de ore pe săptămână pentru a evita să lucreze 40 de ore. Cu timpul vezi și primele rezultate și ești mândru de tine. Nu, încă nu ai vilă cu piscină și bolid de lux, stai tot cu părinții în camera copilăriei, dar ești mulțumit de tine. Firma se mișcă câte de cât, uneori mai trebuie să aduci bani de acasă ca să achiți salariile, alte dăți îți vine să îți iei câmpii și să lași totul baltă, dar nu renunți. Tu vrei să mergi înainte și să te dezvolți. Iar pentru dezvoltare ai nevoie de bani și de echipamente noi. Te duci la bancă și ți se închide în nas ușa dezvoltării. Nu te încadrezi pentru credit, nu prezinți garanții, nu ai ce pune gaj. Ești un nimeni. Bați pasul pe loc și asta te mănâncă cu zile. Lipsa capitalului pentru dezvoltare te consumă nervos. Intri în depresie și nu mai dormi nopțile căutând soluții.
Lipsa finanțării este una dintre problemele care ucide afacerile mai ceva decât taxele sau controalele ANAF. Aproximativ 20% din firme se plâng de accesul greu sau de lipsa accesului la finanțare, aceasta fiind o problemă presantă. Mulți antreprenori se feresc de bănci și nici nu vor să solicite finanțare, bazându-se pe finanțarea proprie, ceea ce îngreunează dezvoltarea rapidă a firmei.
Dragul meu antreprenor nu este deloc cazul să disperi. Scapă de depresie, de nopțile nedormite și de consumul nervos, pentru că am cea mai bună veste pentru tine: soluțiile de finanțare perfecte sunt la un clic distanță. De ce să plătești mult pentru achiziționarea de echipamente când poți plăti o chirie lunară? Eu am făcut pasul ăsta de mult și dorm liniștită. Am luat decizia de a schimba echipamentele cumpărate de noi cu unele închiriate acum câțiva ani, când am făcut două nopți albe în firmă încercând să terminăm un proiect uriaș care a implicat printarea a mii de pagini. Fără exagerare, am trimis către client trei cutii pline cu hârtii. Am consumat atunci 15 topuri de hârtie și 6 cartușe de toner. Lucram la două imprimante, eu și o colegă formatam și imprimam, iar 2 colegi puneau documentele în ordine, le legau și le punea în cutii. Am crezut că o iau razna când pe la 12 noaptea s-a terminat tonerul din imprimante. Cine să îmi aducă mie toner la 12 noaptea? A trebuit să așteptăm până a doua zi când s-au deschis magazinele, să mergem să cumpăram toner și să reluăm activitatea. Am fost la un pas de a nu livra la timp către client. Atunci am luat decizia de a schimba imprimantele pe care le aveam cu o imprimantă profesională al cărei toner să reziste stresului din firmă. Plătim o chirie lunară pentru folosirea imprimantei, dar nu avem absolut nicio bătaie de cap. Dacă apar probleme sunăm și ori se intervine prin teamviewer pe PC sau în maxim 2 ore vine cineva la locație și repară. Tonerul este inclus în abonament, așa că ni-l încarcă de câte ori avem nevoie, oricând. Noi cumpărăm doar hârtia.
Așa că intră pe site-ul Grenke și ia legătura cu echipa de acolo pentru a discuta cea mai bună oferta pentru tine. Poți avea echipamentele IT&C necesare repede și simplu, cu avans zero. Dacă vrei să le cumperi, poți discuta despre o soluție de plată rate. Nu mai e nevoie să ai un capital uriaș pentru a-ți dota firma cu echipamentele necesare. Nu mai este nevoie să aștepți, să mergi la bănci unde ești de cele mai multe refuzat. În plus, facturile de închiriere sunt deductibile integral. Nu mai trebuie să îți bați capul cu amortizarea. Pentru mine amortizarea este un blestem capitalist. Dai azi o căruță de bani pe echipamente și plătești și impozit pe banii ăia, pentru că îți scazi câte o bucățică timp de mulți ani. Cum e asta corect?
Iar cei de la Grenke sunt foarte rapizi. Ieri seară târziu le-am trimis un mesaj și astăzi dimineață aveam răspunsul. Documentația cerută este minimală: balanța și bilanț pe ultimul an. La bancă ți se cere pe ultimii 2 sau 3 ani. Și până nu uit, i-am întrebat dacă se pot finanța și softurile necesare pentru echipamentele IT&C și ghici ce? Se poate!
Comment
Interesant. Sunt binevenite informatiile pentru cei cu firme sau care vor sa isi deschida o firma 🙂