Stația de călcat este o invenție foarte bună și utilă, dar este și o invenție periculoasă. Cu stația de călcat Tefal Effectis GV6720 nu mai ai nicio scuză să nu calci, să spui că durează mult timp, că fierul de călcat arde sau că nu e bun.
Am primit de la buzzstore în teste stația de călcat Tefal Effectis GV6720. Câteva zile nici nu am scos-o din cutie. Adevărul e că nu îmi place să calc. Dacă aș ști cum să fac, aș crea un robot automat pentru călcat. Să îi pun în fața coșul cu rufe și să îi dau comanda. Iar roboțelul să stea să calce până termină tot. I-aș pune și un cip de fericire să zâmbească când face treaba asta. DA! Sunt sadică. Să nu îmi zici că ție îți place să calci că nu te cred.
Îmi aduc aminte și acum după 10 ani de prima dată când i-am călcat jumătății mele o cămașă. Abia ajunsesem la stadiul de prieteni și avea o inspecție la serviciu. În general purta tricouri, dar acum era musai să își ia costum. M-a rugat să îi calc o cămașă și i-am zis că eu nu calc. Nu a zis nimic și a întins pătura pe jos și a băgat fierul în priză. Dar a pus așa o față de cățel plouat de mi s-a rupt inima în două. Așa că i-am zis că i-o calc eu. Mare greșeală, căci de atunci nici măcar nu a mai mimat că încearcă să calce ceva. Treaba asta a picat pe umerii mei și încă e pe umerii mei.
Problema cea mai mare cu călcatul nu este activitatea în sine, ci faptul că sunt unele materiale care nu se calcă și pace. Și stai și te chinui câteva zeci de minute bune trecând cu fierul de 10 ori în același loc, ca la urmă să constați că tot sunt cute pe material. Îi vine să urli, nu alta. Să mai zic de materialele delicate? Am ars doar o cămașă în toți anii de când m-a învățat mama să calc, dar hainele cele mai delicate, cum ar fi rochiile sau bluzele vaporoase, i le dau mamei. Ea știe mai bine. Mie îmi e frică să mă apropii de ele. Prefer să cumpăr haine din materiale care nu se boțesc.
Dar să revin la stația Tefal Effectis GV6720 și să îți spun câteva date tehnice…
– Presiune 5 bari și putere abur de 100g/min.
– Încălzire rapidă în doar 2 minute
– Suport pentru depozitare cablu
– Funcție anti-calcar cu sistem de clătire
– Putere de 2200WW
– Setare manuală a temperaturii
– Talpă cu Tehnologie dirilium cu durabilitate de 4 stele rezistentă la zgărieturi
– Difuzie abur la vârf, pe talpă și în mijloc
– Capacitate rezervor de 1,5 litri de apă
– Rezervor de apă fix
– Detecție rezervor gol
– Permite umplerea cu apă în timpul funcționării, fără a mai aștepta răcirea
– Oprire automată
– Mod ECO ce permite un jet de abur redus
La prima utilizare stația scoate zgomote foarte ciudate, până trage apa din bazin. Durează 2 minute din momentul când este apăsat butonul de pornire, până poate fi utilizată. Cât timp este în pregătire, butonul ON/OFF clipește intermitent. Când este gata de folosire, butonul iluminează albastru solid.
Aburul ăsta de 5 bari este destul de periculos. Când am folosit prima data stația de călcat Tefal Effectis GV6720, nu mi-am dat seama cât de puternic e. Eram obișnuită cu fiarele de călcat normale, care scot un jet de abur destul de mic. Așa că am prins un capăt al cămășii cu mâna și am trecut cu fierul pe marginea de pe masă în timp de apăsam pe butonul de abur. Tot jetul de abur de 5 bari a ajuns pe mâna mea. Nu vrei să știi cum ustură o arsură cu aburi. Sper să nu afli vreodată. Așa că GRIJĂ LA MÂINI! La fiecare apăsare a butonului de aburi, zgomotul de tragere a apei din bazin revine, dar cu intensitate mai mică decât la început. Nu este chiar deranjant.
Te sfătuiesc să folosești apă parfumată pentru stație. La prima utilizare, aburul scos miroase foarte urât. Mirosul persistă și la a doua utilizare. Abia de la treia utilizare începe să dispară. Apa parfumată ar rezolva această problemă. Se găsește în supermarketuri și este relativ ieftină. Sau poți pune 2-3 picături de ulei de frunze de ceai alb în apă. Schimbă mirosul apei și ajută la dezinfectarea rufelor. Dacă pui doar câteva picături, nu pătează rufele. De altfel, merge să pui câteva picături din orice ulei esențial parfumat, după aroma pe care o preferi.
Furtunul dintre bazinul de apă și fier se încălzește și el, după o perioadă de folosire. Deși este protejat, tot se simte destul de tare cât de fierbinte e. Așa că ai grijă să nu îl apropii de corp sau mâini. În general, este destul de lung și de flexibil să nu deranjeze și, la o utilizare normală, nu ajunge în apropierea corpului. Dar e bine să fii atentă, căci te poți trezi cu arsuri.
Un lucru foarte ciudat la stația Tefal Effectis GV6720 este cartea de instrucțiuni. Carte e mult spus, de fapt e o broșurică mică cu poze. Niciun cuvânt scris și nicio explicație. Doar poze cu așa nu și așa da. Din experiența mea de utilizare, am văzut că stația nu mai scoate abur după 30 de minute de folosire. Trebuie să o închid și să o deschid și apoi își revine la normal. Deși nu citesc instrucțiunile mai niciodată, m-am dus la broșurică ca să văd dacă e normal să facă așa. Din poze nu am reușit să îmi dau seama.
Concluzii:
Aburul este mult mai puternic comparat cu un fier de călcat normal. Astfel, călcarea este mai simplă și durează mai puțin. Dacă înainte călcam o cămașă în 15 minute, acum timpul s-a redus la jumătate.
Pe materialele aiurea care nu se calcă bine cu fierul normal, nu te aștepta ca stația să facă minuni. Într-adevăr jetul puternic de abur ajută, dar tot te vei enerva. Nu este vina stației, ci a materialului.
Ai grijă la mâini și corp. Furtunul se încălzește destul de tare. Jetul de abur te poate arde, dacă nu ești atentă cum poziționezi fierul de călcat.
Notă 4/5:
Per total este o stație de călcat foarte bună, dar cred că se putea un pic mai bine. Dar, față de un fier de călca normal, activitatea s-a simplificat. Sâmbătă am călcat 6 cămăși într-o singură sesiune, ceea ce este o premieră pentru mine. În general mai mult de 2-3 nu rezist.
8 Comments
Am tot citit despre ea. Clar este foarte utila in casa noastra. Ma bucur ca ai primit-o si cel mai important este sa fii multumita 🙂
Este foarte buna si daca nu pot zice ca acum calcatul a devenit chiar o placere, macar nu mai este asa o corvoada. Inainte cand imi zicea sotul sa ii calc o camasa, mai bine ma punea sa sap toata gradina… Acum, in 5 minute gata 🙂
Eu sincera sa fiu n-am incercat pana acum statie de calcat. Am ramas la fierul clasic. Bine , de calcat , calc relativ rar. Nu stiu cat de utila ar fi o statie de calcat. Poate ma apuc si calc orice gasesc prin casa. 😀 🙂
Hahaha macar papucii nu-i calca. Sa stii ca ai sa vezi diferenta dintre un fier clasic si o statie de calcat mai ales pe materialele dificile. Are domnul K niste camasi care merg calcate numai in picioare. Cu un fier clasic nu le calc nici daca ma chinui 1 ora. Cu statia dureaza 10-15 maxim si rezultatele sunt bune.
Statie de calcat nu am insa am fier de calcat de la Tefal,un model scump pe la ei(cand l-am cumparat acum 3-4 ani a fost ceva de genul 3 mil echivalet 300 lei acum) mi l-a cumparat sotul meu tot pt camasi si vreau sa spun ca functioneaza f. bine si acum,scoate mult abur,talpa nu i s-a zgariat,calca usor,face toti banii intr-un cuvant
Produsele Tefal sunt bune (cu exceptia unor tigai care imi mananca sufletul :))).
Tigaie de la Tefal nu am desi m-a tentat mereu sa imi iau una pentru ca am intalnit mereu promotii dragute la ele.Folosesc una de la Ikea pt prajit diverse inclusiv clatite si un wok care are interiorul din ceramica de la Myria.
Nu toate sunt aiurea, am un ceramica care nu e buna deloc. Daca o infierbant foarte foarte tare se prinde tot de ea. Alea normale negre ma tin o vesnicie, dar am zis sa incerc si o ceramica… dezmagire