Utilizarea forței sau a influenței pentru a intimida sau pentru o forța pe cineva să facă ceva. Sinonimele sunt: a persecuta, a oprima. Intimidarea, după cum ați aflat și din definiție, nu înseamnă numai folosirea forței ci și a influenței. Pe internet asta se traduce și prin utilizarea blogului, a rețelelor sociale sau a emailului pentru a scrie de rău despre anumite persoane sau categorii de persoane. Este un comportament agresiv care se tot repetă. Oamenii sunt hărțuiți sau intimidați de semeni pe internet din motive foarte diferite: pentru că sunt prea grași sau prea slabi, prea înalți sau pentru scunzi, blonzi sau bruneți, normali sau homosexuali etc. Nu există doar un motiv anume sau doar o categorie de persoane care sunt hărțuite sau intimidate. Spune NU intimidării, indiferent de forma acesteia.
Oamenii din jurul nostru nu vor fi niciodată mulțumiți de ceilalți. Tot timpul vor dori să schimbe la tine ceva. Ai părul blond? De ce nu ești brunetă, tu nu știi că blondele sunt proaste? Ești o grasă sinistră, de ce nu slăbești? Arăți ca un aragaz cu patru ochiuri! Ești un miop prost care nu vede la un pas în față! Homosexualii sunt o abominație a naturii, să nu îi lăsăm să se înmulțească. Și exemplele ar putea continua. Intimidarea, verbală sau scrisă, este o formă de violență care trebuie oprită. Da, ai dreptul la opinie atâta timp cât nu rănești alte persoane.
Am citit și încă citesc multe articole scrise pe bloguri sau pe site-urile de internet unde persoanele care sunt altfel după standardele autorului sunt făcute cu ou și cu oțet, în cele mai urâte moduri posibile. Țintele cele mai uzuale sunt persoanele grase și homosexualii. Cel mai probabil autorii se simt foarte bine după publicarea articolului, având un fals sentiment de superioritate. Eu sunt slab, tu ești gras. Eu sunt bun, tu ești rău. Și dacă ești ținta unor astfel de atacuri ce poți face? Plângi, te revolți sau ignori? Oare vor înceta vreodată? Răspunsul la această întrebare este destul de simplu: nu, nu vor înceta vreodată pentru că oamenii mici și ordinari se simt bine când atacă pe alții. Au o satisfacție grotească să facă rău. Le place și se hrănesc cu așa ceva.
Pe site-urile de beauty străine pe care le citesc frecvent, fetele vorbesc tot timpul de formele de intimidare de care se izbesc. Este deja celebru cazul unei bloggerițe de beauty care apărea tot timpul foarte machiată și oamenii de pe internet îi reproșau că este falsă și că ar trebui să posteze și fără machiaj. Când a postat fără machiaj, suferind de acnee severă, reacțiile au fost: ești dezgustătoare, ar trebui să își pui un sac în cap, fața ta mă face să vomit. Bloggerița a dus o adevărată campanie împotriva intimidării. Puteți găsi videoclipurile ei pe youtube căutând Em Ford sau My pale skin. O să plângeți! O admir pentru că este o persoană puternică. Astfel de intimidări te pot băga în depresie sau pe pot duce în pragul sinuciderii. Logic că cei care intimidează vor avea o satisfacție și mai puternică dacă ajungi rău de tot sau mori.
Imaginea corpului este susținută de industria de film și de cea de modă. Măsura zero este cea ideală. Dacă treci de măsura zero ești automat ținta intimidării. Dacă în afară există o mișcare susținută „Plus Size”, la noi fie ești slab, fie poți să mori în chinuri. Chiar și grașii își bat joc de alți grași. Este ilogic, dar fix așa se întâmplă. A fi frumos/frumoasă înseamnă automat a fi slab/slabă. Nu există cale de mijloc. Nu înțeleg de ce ți-ai risca sănătatea pentru a fi conform părerii altora. Am o prietenă foarte bună care toată viața a suferit că este grasă. A ținut n diete, a încercat n produse, face sport, s-a înfometat, într-un cuvânt a încercat cam tot ce se putea încerca (în afară de chirurgie) și tot nu a slăbit. De câtva timp a descoperit că stilul ăsta de viață a dus-o în pragul unor boli foarte grave. Acum s-a liniștit și încearcă să aibă grijă de ea fără a ține cont de părerea altora. Sănătatea este mai importantă decât măsura la haine. Și a fi gras nu înseamnă automat că ești și bolnav, cum greșit cred persoanele mai puțin dotate la capitolul gândire. Kilogramele în plus, nasul prea mare, ochii prea mici, părul prea rar sau altele nu te definesc ca persoană.
Trei milioane de români au semnat împotriva căsătoriilor homosexuale. Dacă asta nu e o altă formă de intimidare, chiar nu știu ce e. Pe trei milioane de semeni îi interesează foarte tare ce fac alte persoane în dormitor. Am auzit inclusiv varianta că dacă le dăm voie să se căsătorească, se vor înmulți pe care naturală. Ce concluzie poți să tragi din asta, în afară de faptul că cei care intimidează nu sunt foarte dotați la capitolul gândire? E doar un exemplu când intimidarea trece de barierele scrise și devine reală și palpabilă.
Ce putem face pentru a opri intimidarea? În primul rând să nu ne mai fie frică că vom fi arătați cu degetul. Intimidarea funcționează numai în măsura în care o lăsăm noi. În al doilea rând ar trebui să învățăm cum să fim ok noi cu noi. Să nu ne mai facem griji că nu avem măsurile ideale sau că suntem altfel. Oamenii ar trebui să se împartă în categorii după suflet, nu după imagine sau după cine aleg să iubească. Iar persoanele care intimidează au sufletul foarte urât și rău.
Și în al treilea rând nu ar trebui să ne fie frică să luăm atitudine. Așa că te invit și pe tine să spui NU intimidării. Scrie un articol pe blog, lasa-mi un comentariu sau trimite-mi un email unde să îmi spui părerea ta despre acest subiect. Poți povesti o întâmplare pe care ai trăit-o tu sau un prieten/coleg/rudă etc. și unde ai fost victima intimidării. Folosește hastagul #spuneNUintimidarii pe rețelele sociale și reamintește în articolele tale că Spune NU intimidării este o campanie susținută de PăreriRazlete.ro. Hai să ne implicăm!
2 Comments
Bine punctat. Trist din pacate, dar adevarat. Ar trebui cu totii/toate sa spunem NU intimidarii. Din pacate, eu am observat ca un rol „negativ” il joaca familia, persoanele apropiate. Doar ca nimeni nu recunoaste ca face lucrul acesta persoanei „necajite”, toti/toate isi gasesc scuze. De ce se inatmpla asta? pentru ca noi nu vrem sa ne schimbam, avem o mentalitate invechita. Si peste ani ajungem sa ne intrebam cu totii de ce societatea este asa cum este.
Spun NU intimidarii, apreciez persoanele care au taria de a lupta cu cei din jur. Dar fara NOI nimic nu se va schimba, sau poate doar putin. Dar nu este suficient.
Urmatorul articol din serie va fi despre intimidarea la scoala si in familie. Un astfel de comportament poate marca pe viata un copil.