Factorii precum stresul, stilul de viață nesănătos, prea mult soare, fast-food, cofeină, alcool, fumat, poluare și lipsa exercițiilor fizice fac ca procesul de îmbătrânire a pielii să fie mult mai rapid. În timpul procesului de îmbătrânire, pielea își pierde din elasticitate și producția de colagen scade.
Ce este colagenul?
Colagenul este proteina structurală principală și cea mai întâlnită din țesutul de conectare. Este alcătuită din aminoacizi și conține aminoacizi specifici precum glicerina, hidroxiprolina și arginina. Ajută la producerea a aproximativ 30% din proteinele din corp și se găsește în tendoane, oase, ligamente și piele, dar și în cartilagii, cornee, vase de sânge și chiar dinți. Colagenul oferă pielii elasticitate și rezistență ajutând la regenerarea constantă a celulelor pielii.
Ce face colagenul?
Îmbătrânirea este un proces natural și rezultatul acestuia este apariția liniilor fine și a ridurilor. Colagenul este una dintre cele mai importante proteine ce face pielea să fie elastică, suplă și tânără. Cercetătorii au identificat 29 de tipuri de colagen. Colagenul de tip 1, care este alcătuit din aminocolagen C și acid hialuronic, joacă un rol foarte important în suplimentele pentru piele. Reduce semnele îmbătrânirii și oferi pielii rezistență și elasticitate.
O dată cu trecerea anilor, producția naturală de colagen se reduce. Specialiștii susțin că moleculele de colagen din creme sunt prea mari pentru a fi absorbite de piele și că este ca un fel de frecție la piciorul de lemn, adică nu ajută la nimic. Și atunci ce este de făcut? Păi putem folosi ori mâncarea ori suplimentele pentru a suplini producția de colagen.
De ce am bea colagenul?
Toată nebunia cu colagenul de băut a apărut în Asia, la fel ca multe alte trenduri. Acolo, mărci ca Shiseido și Amore Pacific vând de ani buni colagen pudră, colagen de băut și suplimente cu colagen. Logic că trendul s-a extins și în SUA, tot mai multe mărci au scos produse “de băut”. Există chiar și colagen pudră care poate fi adăugat în cafea, ceai, apă și chiar limonadă. Specialiștii susțin că proteina de colagen este unică și conține aminoacizi de glicerină, lisină și prolină care sunt esențiale pentru formare și repararea țesuturilor de conectare, repararea matricii osoase și a suprafețelor de îmbinare, făcând pielea și părul mai sănătoase. Se pare că a bea colagen, față de aplicarea locală sau injectarea, aduce mai multe beneficii deoarece oferă întregului organism necesarul pentru crearea și repararea țesuturilor de conectare, un proces natural ce începe să se erodeze încă de la vârsta de 20 de ani.
Tu ai bea colagen?
2 Comments
Eu nu am baut pana acum colagen. Nu stiu de ce, dar nu cred in eficienta lui. Poate gresesc dar pana acum nimic din ce am citit nu m-a convins. Cred ca mai trebuie si o alimentatie corecta, echilibrata 🙂
In curand pregatesc si un articol despre ce ar trebui sa manacam pentru o piele frumoasa. Alimente bogate in colagen