Oricât de informat ar încerca să fie, un makeup artist nu are cum să le știe pe toate. Și aici mă refer că nu are cum să știe despre toate produsele care apar pe piață. Sunt sute de mii de produse de la zeci de firme. Dacă în secunda asta toate firmele de cosmetice ar înceta să mai scoată produse noi și ar produce doar ceea ce au în portofoliu, nu cred că mi-ar ajunge o viață de om să le încerc pe toate. La cursuri am auzit o mulțime de fete care întrebau trainerii despre cutare produs sau cutare produs. Uneori exista un răspuns, alteori nu. Makeup artiștii își aleg anumite produse preferate pe care le-au testat în diferite condiții și de care sunt siguri. Nu poți face un machiaj de mireasă cu un eyeliner nou despre care ai auzit că e bun, dar nu l-ai testat și nu știi cum se comportă.
Cel puțin în cazul meu lucrurile stau în felul următor când primesc un produs cosmetic în teste:
Primul lucru pe care îl fac este să analizez ambalajul, fac câteva poze (câteodată sar peste pasul cu poze, de asta nici nu prea am ce să arăt pe blog, din motive diverse: nu am telefonul la mine, e descărcat sau pur și simplu uit).
Apoi, îl scot din ambalaj și îl analizez vizual. Eventual fac un mic test pe piele să văd cât de potrivită e nuanța (asta dacă produsul e pentru mine). Pentru că majoritatea coletelor vin la birou, trebuie să aștept până ajung acasă ca să fac un test real de purtare. Așa îmi dau seama de consistență, cum se întinde, dacă lasă pete/urme etc.
Îl folosesc real abia de a doua zi. Primul test este rezistența de 8 ore la birou. Nu fac retușuri pe parcursul zilei tocmai pentru a vedea dacă produsul rezistă sau cum se comportă pe parcursul a minim 8 ore. Ajung acasă și analizez să văd dacă s-a strâns, dacă a lăsat urme, dacă mai există pe ten etc.
Dacă produsul trece testul de rezistență, intră în partea a doua de testare: condiții dificile. Încerc să îl folosesc când e foarte cald, foarte frig, plouă etc. ca să văd cum e comportă. Când vorbim de o nuntă de exemplu, care durează de ziua până noaptea te poți aștepta la ploaie, căldură mare, transpirație etc. Din punctul meu de vedere nu poți lăsa aceste aspecte la voia întâmplării. Asta dacă vrei să ai cliente mulțumite.
Astfel că testarea unui produs durează minim o lună și nici așa nu sunt perfect mulțumită pentru că nu pot acoperi toate situațiile posibile. Atunci când găsesc un produs care se comportă bine și ca rezistență și ca condiții dificile nu văd de ce aș renunța el doar pentru că a apărut un produs nou care promite marea cu sarea. Toate produsele trebuiesc testate întâi și apoi folosite pe cliente.
Leave A Reply