Părul este foarte important pentru femei și atunci când cade în exces ne facem tot felul de griji și încercăm tot felul de remedii. Cauzele căderii părului sunt multiple:
– probleme medicale: modificări hormonale (care apar mai ales în timpul sarcinii sau imediat după aceasta), probleme cu tiroida, anemii, boli autoimune
– stresul: este un factor major de cădere a părului (ar trebui să încercăm să fim mai calme și mai relaxate, de parcă s-ar putea)
– genetica bat-o vina: incredibil, dar căderea părului poate fi o problemă genetică influențată de ambii părinți
– dieta: deficiența de proteine, vitamine (mai ales A, B, C, E), minerale (zinc și fier) sunt o cauză principală a căderii părului
– problemele scalpului: eczemele, psoriazisul, dermatita seboreică și infecțiile cu ciuperci, toate cauzează căderea anormală a părului
– tratamente păr: uscarea cu foehnul, stilizarea cu placa, folosirea in exces a spumei, toate duc la deteriorarea si pierderea părului
– lipsa de îngrijire: părul, ca orice altă parte a corpului, are nevoie de îngrijire, iar fără de aceasta nu se obține rezultate bune
Toate problemele de mai sus sunt cauze posibile ale pierderii părului și toate acestea au remedii corespunzătoare. Iar din experiența mea și din lupta mea contra căderii părului – pe care încep încet, încet să o câștig – pot să îți spun că remediile naturale funcționează cel mai bine. Singura lor problemă este că nu au rezultate imediate. Pentru ca un remediu natural să arate că funcționează trebuie răbdare. Nu poți aplica azi o mască cu ulei de ricin, de exemplu, și mâine să ai pretenția să nu îți mai cadă deloc. În general, un remediu natural are nevoie de cel puțin 3-4 luni pentru a începe să funcționeze.
Amestecul de uleiuri naturale:
Este unul dintre remediile ce au funcționat cel mai bine pentru mine. Dacă nu aș fi folosit regulat o mască cu uleiuri naturale imediat după naștere, cred că aș fi rămas fără păr. Nici eu nu am avut răbdare. Și eu mi-am dorit să funcționeze doar după o singură aplicare. Din păcate schimbările imediat au fost subtile: un pic de strălucire, părul se descâlcea mai ușor. Apoi, ușor a început să se reducă cantitatea de păr pierdut. Părul a început să se regenereze, chiar să se îndesească.
Mască: ulei de ricin, ulei de sâmburi de migdale și ulei de măsline + vitamina E
Cam acestea sunt uleiurile de bază, dar în acest amestec se pot adăuga și altele. Pentru mine, uleiul de ricin a fost întotdeauna baza. Peste acesta mai adăugam alte uleiuri: de sâmburi de struguri, de argan, de sâmburi de migdale, extravirgin de măsline etc. Într-o sticlă de demachiant L’Oreal pentru ochi de 125 de ml puneam 1/3 ulei de ricin și apoi restul de uleiuri la alegere, în cantități egale, până umpleam sticla. Uneori adăugam și câteva picături de Vitamina E.
Pentru a economisi timp, aplicam uleiul pe părul uscat de la rădăcină până la vârfuri și stăteam cu el în păr 2-3 ore, apoi îl spălam. Asta și pentru că am părul gras. Aveți grijă totuși să nu turnați prea mult ulei în păr. În contact cu scalpul cald, devine fluid și va curge. Pentru părul uscat recomand să aplicați seara și să-l lăsați în păr până dimineața. Nu este o soluție ideală, dar ce nu face baba pentru frumusețe.
Timp de o lună am aplicat această mască de 2 ori pe săptămână. Apoi, următoarele două luni am aplicat masca o dată pe săptămână și începând cu a patra lună am aplicat la nevoie sau când îmi aducea aminte, dar nu mai rar de o dată la trei săptămâni măcar.
Pentru întreținere, aplic dimineața, o dată pe săptămână, pe părul uscat o singură picătură de ulei de ricin bine încălzită în mână. Uleiul de ricin este foarte greu de întins, mai ales când este rece. Trebuie ușor încălzit în palmă ca să poată fi întins. O singură picătură nu îngrașă deloc părul, deoarece o aplic pe vârfuri și nu la rădăcină. Părul devine strălucitor și ușor de descâlcit. Mai mult, vârfurile despicate au început să arate din ce în ce mai bine.
Șampon: cu gălbenuș de ou și lapte de capră
Uneori, șamponul tradițional poate fi agresiv cu scalpul, așa că am preferat să găsesc o alternativă naturală care să ajute și la combaterea mătreții
Amestec 2-3 gălbenușuri de ou (separate foarte bine de albuș, deoarece acesta rămâne în păr și este foarte greu de scos) și le amestec cu câteva linguri de lapte de capră (de preferință lapte natural de la capre, nu lapte pasteurizat din magazin) ușor încălzit. Aplic amestecul al rădăcina părului și masez foarte bine. Clătesc cu apă din abundență și usuc părul cu un prosop.
Folosesc acest remediu ori de câte ori văd că mătreața își face cap. Nu este un remediu definitiv, deoarece ne scapă de mătreață pentru o perioadă de timp. Dacă nu mai folosim, aceasta revine. Nici nu cred că există remediu definitv pentru mătreață. Chiar și cu șampoanele clasice anti-mătreață, dacă nu le mai folosim mătreața revine. Eu am avut rezultate mult mai bune cu acest șampon făcut în casă, decât cu orice șampon cumpărat.
Dacă nu ai lapte de capră, atunci poți folosi gălbenușul de ou simplu amestecat cu un pic de apă călduță. În timp, datorită reducerii problemelor scalpului, se reduce și căderea părului. Un scalp sănătos înseamnă un păr frumos.
Remediu mirositor, dar eficient: usturoiul
Într-adevăr te cred dacă ai strâmbat din nas la acest remediu. Și eu am făcut la fel, dar usturoiul este un remediu mai mult decât perfect împotriva căderii părului și problemelor scalpului. Dacă ai locuri goale de la căderea părului, ia un cățel de usturoi, taie-l în două, scoate-i miezul și masează zona bine. Sucul din usturoi te va ajuta. Vei vedea că, în curând, în zona respectivă începe să crească părul din nou. De asemenea, poți pisa usturoiul, pune apă peste el și lasă-l câteva minute la macerat. Cu ajutorul unui tifon, stoarce tot sucul și folosește-l pe păr, masând bine de tot scalpul. Lasă-l să acționeze timp de o oră. Apoi, spală-te cu un șampon neagresiv. În curând, părul tău își va reveni.
4 Comments
Din pacate, eu am probleme mari cu caderea parului. Pana acum nu am trecut prin asa ceva. Cred ca este de la stres. Mersi pentru remedii 🙂
Daca s-a intamplat asa deodata e foarte posibil sa fie de la stres. Mai ales daca ai avut evenimente neplacute :(. Sper sa rezolvi cu remediile mele, pe mine m-au ajutat foarte mult.
Sigur este de la stres; poate o injectie in creier 😀 ca sa ma schimb 😉
Hahaha, asta e valabil pentru toata lumea cred.