Am primit foarte multe întrebări despre cum fac să iasă o pâine de casă așa umflată și ce agenți de creștere folosesc. Ba chiar am primit întrebări și despre mașina de pâine pe care o am. Așa că azi m-am decis să scriu rețeta și modul de a face pâine de casă pe care îl folosesc eu.
Mașina mea de pâine este Moulinex Uno și o am de 6 ani. Am cumpărat-o la o promoție din Metro. Am scris deja un articol despre chinurile prin care am trecut până am reușit să obțin o pâine “ca la mama acasă”. Nu este cine știe ce de capul ei și face tot ce face o mașină normală de pâine. Numai că are niște rețete foarte încâlcite de tipul: pune 364,5 grame de făină și tot așa mai departe. Nu le-am respectat și nu le voi respecta niciodată. Eu pun din ochi cantitățile și aia e. Am învățat de pe blogul lui Adi Hădean că pentru un aluat pufos cantitatea de apă față de făină trebuie să fie de 1/2. Deci la 1 cană și jumătate de apă pun 3 căni de făină. Am 2 căni identice și pe alea le folosesc în loc de cântar.
Trebuie să știi că dacă la un aluat frământat cu mâna se pune întâi făina și în mijloc se pune lichidul și drojdie, la mașina de pâine e fix pe dos. Pui întâi lichidul și apoi făina. Acum nu zic că treaba asta e literă de lege, dar așa e scris în instrucțiunile de la mașina mea de pâine.
Ingrediente:
- 50 de grame de un măsurat din ochi
- 1 ouă
- 4 linguri de iaurt + niște zăr care rămâne de la iaurt
- 1 plic de drojdie uscată de pakmaya
- 1 cană de lapte
- 3 căni de făină
Cum fac pâine de casă:
Prima dată topesc cubul de unt într-un castron ceramic timp de 1 minut/1 minut jumătate la microunde. Cam până în momentul în care începe să împroaște prin cuptor. Scos castronul și sparg oul peste unt și bat bine cu o furculiță. Apoi, adaug 4 linguri de iaurt și zerul pe care îl lasă iaurtul, pun plicul de drojdie și amestec bine. Încălzesc 1 cană de lapte până aproape de punctul de fierbere și o amestec cu ingredientele din castron. Astfel toate ingredientele vor fi calde.
Torn amestecul lichid în mașina de făcut pâine de casă, apoi deasupra pun cele 3 căni de făină. Pentru că tot timpul folosesc cantitățile din ochi, uneori mai este necesar să mai adaug făină. Așa că stau în preajma mașinii de pâine și mă uit dacă se frământă bine și iese un aluat frumos sau e prea apos și mai trebuie să pun făină. Deoarece a mai pune apă/lapte este prea complicat, prefer să fie mai mult lichid de la început, că făină mai pot adăuga pe parcurs.
Setări folosite: 750 de grame (am 500, 750 si 1000), rumenire medie si programul 1 sau 3 in funcție de preferințe. Ambele durează cam 3 ore.
La setarea 1 a mașinii, iese o pâine de casă rumenită moderat cu coaja moale. La setarea de pâine franțuzească, iese o coajă crocantă. Când e gata scot pâinea de casă din mașină, o pun pe un suport de lemn, o umezesc un pic pe toate părțile cu apă caldă foarte puțin, cu îneca pâinea totuși) și a las sub un prosop să se răcească.
Sfaturi:
Am 2 căni la fel și le folosesc pentru măsurare
Toate ingredientele trebuie să fie calde, inclusiv făina să fie la temperatura camerei
Folosesc numai făină de Mopan, cu ea am obținut cele mai bune rezultate
4 Comments
Multumesc pentru reteta. Cantitatile sunt pentru gramaj 750 grame sa inteleg. Daca vreau paine la 1 kg cresc cantitatile 🙂
Suntt curioasa. As vrea sa incerc si eu 🙂
Eu coc la setarea de 750, dar sincera sa fiu nu am cantarit niciodata. Oricum in cantitatile enumerate de mine iese mai mult decat e cuva la masina de paine. Pentru setarea de 1kg eu as pune: 2 cani lichid si 4 cani de faina. Numai sa nu fie prea mult si sa dea pe dinafara.
Cana mea cred ca are in jur de 250 de grame. Adica folosesc o cana mare din aia de ceai.
Multumesc. Vreau sa incrc de sarbatori cand sunt libera. Sunt curioasa 😉
Sper sa iasa bine 🙂