De 10 ani locuiesc la casă într-un sat la 20 de kilometri de orașele mari. Am vrut casă, am casă. Asta înseamnă că trebuie să fiu auto-suficientă. Singura utilitate furnizată este curentul electric. Și ăla când este, că de obicei pică la cea mai mică rafală de vânt. Apa vine din fântână cu hidrofor. Canalizarea înseamnă fosă septică pe care trebuie să o vidanjez destul de des. Cel mai apropiat magazin e la 5 kilometri și este magazinul din sat. Vântul suflă 24 ore/365 zile pe an. Sunt în câmp, deși am deschidere la un drum național. Vecini ioc.
Nu mă plâng. Îmi place liniștea și izolarea. Voiam doar să înțelegi premizele care îmi permit să dau sfaturi. Până la urmă eu am ales să fac casă aici. Nu m-a obligat nimeni. Aș fi putut să stau la bloc. Dar am ales casa pentru liniște și lipsa vecinilor.
O casă într-o astfel de izolare, în condițiile de climă din România, te învață să fii precaut. Așa că am niște sfaturi pentru tine. Gândește-te la ele ca un mic ghid de supraviețuire în caz de viscol.
Nu te plânge și nu aștepta să te salveze cineva. Dacă se ia lumina, durează câteva ore bune până vin să remedieze dacă afară e frumos. Dacă e viscol/furtună durează și 36-48 de ore până se mișcă EON. Totul funcționează pe curent: încălzire, apă, tot. Deci dacă nu am curent nu am nimic.
1. Apă
Corpul uman poate rezista 7 zile fără mâncare, dar fără apă doar 3. Tot timpul am în casă cel puțin 2 baxuri de apă plată. În plus, nu trebuie să fac niciun drum până la fântână.
2. Mâncare
Conservele sunt ideale. Zacuscă, pateu etc. Au termen de valabilitate mare și se pot mânca ca atare. Ceva cartofi, niște făină sau chiar pâinea uscată din zilele trecute te ajută să treci elegant peste zilele astea.
3. Foc
Știu că e modern să ai aragaz pe curent și să fie ultimul răcnet. Dar în anumite condiții e bine să fii practic. Aragazul meu merge pe butelie. Dacă rămân fără curent, măcar pot încălzi/prepara ceva. Cum sunt fumătoare, nu lipsesc brichetele din casă. Oricum am și chibrituri.
4. Lumină
Am 2 lanterne cu leduri care am grijă să fie tot timpul încărcate. Luminările parfumate se dovedesc foarte utile. Aprind câteva mari și durează mult. Astfel fac economie la bateria de la lanternă că nu se știe.
5. Încălzire
Pentru că centrala pe lemne merge pe curent e jale. Dacă am lumină lucrurile sunt simple. Am grijă să am lemne la îndemână ca să nu înot prin nămeți. Umplu din timp camera centralei cu lemne și aia e.
Dacă nu e lumină e mai grav. Centrala e conectată la un UPS de mare putere și la o baterie de mașină. O altă baterie de mașină o am încărcată în așteptare. Bateriile alimentează pompele centralei. Astfel că dacă încă mai e foc în centrală ajută la răcirea apei. În plus, dacă circulă apa înseamnă că mai am și ceva căldură. Bateriile durează cam 2-3 ore.
Partea proastă apare când se termină toate bateriile. Ca pe vremea răposatului Ceașcă, mai punem o haină pe noi. Prima data se răcește spațiul cel mai mare. La mine e livingul. Așa că ne refugiem în camera cea mai călduroasă. Pilotele sunt și ele utile.
Dacă ai copii mici e jale. Urmăresc vremea la TV și pe telefon. Când încep codurile duc ficiorul la bunici. Ei stau la oraș și nu au astfel de probleme. Eu rezist 3 zile fără căldură, el nu. Mai bine stă fără mine, decât în frig.
6. Casa
Nu înțeleg și nici nu voi înțelege vreodată ușile care se deschid în afară. E cel mai simplu să rămâi blocat. Dacă ușa se deschide în interior poți ieși. Nu mi s-a întâmplat să ajungă zăpada chiar atât de mare, dar nu e niciodată exclus. Așa că mai bine să previi, nu?
7. Telefonul
Lasă Facebook-ul și Instagram-ul. Consumă multă baterie. Chiar dacă Wi-Fi-ul e picat, ai net mobil nu? Eu am 2 baterii externe pe care m-am învățat să le am tot timpul încărcate. Oricum sunatul la EON epuizează orice baterie. Te țin în așteptare și câte 2 ore. Așa că mai încarc telefonul de la laptop. Oricum nu am Wi-Fi așa că nu îmi folosește la nimic. Sau de la mașină.
8. Mașina
Că tot vorbisem de mașină, am grijă tot timpul iarna să fie rezervorul plin. Drumul se înfundă/blochează mai tot timpul. Nu știu niciodată dacă plec la birou în oraș, dacă mă mai pot întoarce sau cât o să stau în trafic. Am o mașină de teren 4×4, care teoretic face față. Practic dacă un tir derapează și blochează șoseaua, nu mai ai pe unde să treci. Așa că în mașină e bine să existe: lanternă, pătură, apă, mâncare. Nu te baza că or să vină autoritățile să te scoată.
E bine să ai o lopată și nisip în mașină. E iarnă!
Concluzii
Ieri s-a închis drumul de dimineață până seara. Am fost sinistrată. Noroc că, printr-o minune, nu s-a luat lumina. Nu am ieșit din casă. Mă uitam pe drum și numai viteji care au trecut de la Dacia 1300 la Golf 3 își făceau drum prin sulurile de zăpadă. Inconștiență maximă. Pe ăștia eu i-aș pune să plătească costurile intervențiilor cu scoaterea lor. Te-am anunțat că e cod roșu și drumul e închis?! Tu ai vrut să fii viteaz? Bun, ia tu de aici și plătește vreo 20 de mii de euro costurile cu personalul, mașinile etc.. Să văd atunci dacă mai are vreo-unul curaj să iasă cu rabla pe drum. Ce pisici poți să ai atât de important de făcut?
Am văzut la știri că se plângeau că au pierdut avioanele că au stat blocați. Adică știi că vine cod roșu și în loc să te pornești imediat la drum ca să eviți furtuna, tu aștepți ultimul moment și apoi te plângi. Mai bine stai 12 ore în aeroport, decât în zăpadă.
Apoi, sunt aia care nu știau că vine cod roșu. Bine că ai smartphone ca să dai share pe Facebook la ”Mango Music” și ”Tony Poptamaș”, dar habar nu ai să deschizi aplicația de vreme. Astfel de oameni pur și simplu ar trebui lăsați să înghețe în nămeți.
Jandarmeria, poliția și armata nu există ca să te scoată pe tine din nămeți. Eu aș vrea să văd cum primăriile scot asistații social la deszăpezire. Aia trăiesc pe banii celor care muncesc. Sunt paraziți pur și simplu. Stau în crâșme și râd de jandarmii care dau la lopată, deși ajutoarele alea vin din banii tuturor celor care muncim. De ce primăriile nu scot astfel de lepre la muncă? Să ajute bătrânii din sat, să dea zăpadă, le facă pârtie? Ar fi greu? Nu, dar nu se vrea. Pentru că aia votează și tu nu!
4 Comments
Foarte util articolul, cumva ar trebui sa ajunga aceste informatii si la oamenii care sunt izolati de lume:D
Cred ca toate pregatirile din articol ar trebui sa le faca inainte sa ramana izolati :). Dupa aia, cam greu
De acord cu tine. Eu nu sta la casa deci, nu e cazul. Si eu cred ca ar trebui pusi la plata cei care o fac pe desteptii si au plecat la drum, nepregatiti (mai rau) si mai au si figuri in cap . Pe bune??!! Ca aia care s-au plans ca au fost salvati cu camioane cu prelate. Bai… in astfel de camioane merg si jandarmii si militarii. Ca de, acum sunt buni sa va salveze pe voi 😀
Scuze, dar eu una sunt oripilata. Stiu in ce conditii se lucreaza pentru ca am sot militar care a participat ani la inundatii, viscol, zapezi, etc Si mai plecau si cu mancare de acasa si apa ca de, la ce salarii mari sunt!!!!
Oh da categoric. La asta ma gandeam si eu, daca tot ai mers pe un drum inchis, vin te scot, dar apoi trebuie sa platesti costul interventiei. Sa vad daca a doua oara mai sunt asa viteji.