Am intrat deja în anul nou și sper că ai reușit să îl începi în forță. Eu m-am gândit să deschid seria de articole pe anul acesta, cu tendințele pe 2017.
Beauty & cosmetics
Tendințele de beauty sunt ca de obicei conflictuale. Pentru fiecare tendință, apare un curent contra. Mărcile pot doar să spere că vor reuși să fie pe val cu tendințele de anul acesta. Poate dacă încearcă destul de mult! Și se pare că au încercat și vor continua să încerce. Nu vor să se lase până nu reușesc să ne ia și ultimul bănuț. Nu contează că vorbim de un ruj sau de o cremă inovatoare, tot ceea ce fac mărcile este să ne spună că nu suntem destul de frumoase, destul de bune! Se joacă nu mintea și cu stima noastră de sine fix așa cum vor ele.
Cosmeticele coreene au rupt barierele și ne-au inundat pur și simplu. Și asta datorită canelelor de distribuție mai bune. De exemplu, Tony Moly tocmai a deschis un magazin în US. Și unde vine o marcă, altele o vor urma. Cosmeticele coreene nu sunt o noutate. Dar în România nu sunt chiar populare. Eu zic că vor cunoaște o dezvoltare în anii următori. Sephora deja are produse K Beauty (cunoscute sunt mărcile Son & Park, Touch In Sol și Chosungah 22), chiar dacă nu s-au deranjat să le aducă încă și la noi. Și cum totul pornește din US, să ne uităm la produse precum 24/7 Touch Up – nimeni nu prea știe ce face exact, dar toată lumea îl vrea oricum. Mai avem și mărci celebre, ca Maybelline, cu produse copiate după tendințele asiatice. De exemplu, ColorBlur by Lip Studio (care nici măcar nu a apărut încă în Europa) este un produs pentru buze ce creează efectul de umbre asiatic: mai intens în centru și mai pal spre marginile buzei. Nu-i așa că ți-l dorești și tu?
Incluziune? Oh DA!
Mai nou mărcile au început să folosească cât mai mult incluziunea socială în campaniile lor. Se dorește crearea unei atitudini fluide despre cine și pentru cine sunt produsele cosmetice. Probabil că știi deja de campania L’Oreal True Match și ai văzut că au inclus și bărbați în campanie. Această tendință este urmată și de MUA. De asemenea, mărcile încep să includă toate culturile. Mesajul lor: nu trebuie să îți neutralizezi cultura, diversitatea sau sexualitatea pentru aspect. Astfel că tendința generală este de incluziune, acceptare și schimbare a percepției. Mai mult, în US a apărut prima CoverGirl bărbat, în timp ce True Match are pe copertă o femeie cu văl.
Social media
Pentru Social Media tendința este mai puțin înseamnă mai mult. Începe să se dezvolte idea de Micro-Influencer. Bine, acum să fim sinceri cu noi, în România nici ceea ce înseamnă influencer nu este o idee dezvoltată în sine. Avem o damă bine ce pozează în chiloți și pac are mii de următori – ergo influencer. Doar că astea sunt cam forme fără fond.
În afară, micro-influencerul este o persoană cu 10 mii până la 100 mii de urmăritori – ca de obicei se preferă Instagram (mă nedumerește de ce, dar mă rog). Cercetările au arătat că cu cât ai mai mulți următori cu atât ai mai puțin angajament din partea lor. Ca micro-influencer ajungi undeva la un angajament de 10%, iar ca macro-influencer undeva la 5%. Se pare că mărcile și-au dat seama că banii de promovare sunt mai bine cheltuiți pe niveluri reale și valoroase de angajament. Astfel că sunt decise să își cheltuie banii pe mai mulți micro-influenceri, decât pe câțiva mari.
Micro-influencerii pot comunica mai bine și pot transmite mesaje către un număr mai mare de urmăritori. Pot comunica mai bine, deoarece se pot apleca asupra fiecărui mesaj. Interacționează mai bine cu urmăritorii și acordă mai multă atenție detaliilor. Se pare că urmăritorii sunt nemulțumiți de reacțiile macro-influencerilor. Sau mai bine zis de lipsa de reacție. Dialogul a devenit monolog. Urmăritorii nu mai sunt auziți sau ascultați. Mi se pare logic și ilar: când ai milioane de urmăritori nu îți mai pasă de unul sau de altul. Are balta pește. Cam ca o gândire românească așa. Ironia e că mărcile doresc autenticitate, exact lucrul pe care au reușit să îl ucidă prin politica de promovare de până acum.
Anotimpuri? Nu!
Exact ca vremea de afară, pur și simplu anotimpurile se estompează. Iarna este ignorată în favoarea primăverii începând cu luna ianuarie. Dar hai să fim serioși că numai iarnă nu am avut noi de câțiva ani încoace. Toamna a devenit iarnă, că pregătirile de Crăciun încep din august :). Tot fast-forwardingul asta începe să obosească. Până la urmă totul e marketing. Nu reușești să îți termini bine plaja la mare, că trebuie să cumperi decorațiuni de Crăciun și nu apuci să te ridici de la cina din ajun că apar produsele pe care trebuie să le cumperi în vara. Mie îmi plac lucrurile mai așezate. Luminițele de Crăciun să se aprindă în Decembrie, vara să fie în iulie – august și toamna să fie arămie. Se pare că din punctul ăsta de vedere sunt prea așezată, prea în urmă.
Ingrediente
Școala de medicină Harvard și Institutul de Tehnologie din Massachusetts au reușit să creeze o a doua piele. Este un polimer ce folosește moleculele din silicon și oxigen pentru a crea un strat invizibil pe piele, ștergând ridurile pur și simplu. Industria cosmetică este în extaz, deși formula nu este gata încă. Au pariat pentru utilizările aceștia în industrie și numai timpul ne va spune dacă este un pariu câștigător. Oricum, prevăd timpuri grele pentru chirurgia estetică, dacă formula se concretizează.
Naturalul rămâne la modă și nu îl văd să dispară prea repede. Chiar eu îmi doresc să mă concentrez mai mult pe partea de ingrediente naturale și rețete pe care le putem face în casă. Ca și tendință uleiul de avocado și extractele de anghinare sunt pe val.
Shopping
Deoarece cumpărăturile online au reușit să le depășească pe cele din magazine chiar și în cazul produselor cosmetice, se pare că mărcile vor să schimbe foaia. Preferă să atragă clienții în magazine cu un concept nou de vânzări cu încetinitorul. Pe ideea că cu cât petreci mai mult timp într-un magazin, cu atât cumperi mai multe. Conceptul în sine este bun, dar ideea este riscantă. În ziua de azi lumea nu mai are atât de mult timp de irosit. Dispozitivele mobile sunt cu adevărat inteligente. Cumpărăturile de pe mobil le-au depășit și pe cele de pe calculator.
Totuși, grupul Estee Lauder investește masiv în experiența asta cu încetinitorul. Personalul nu mai este un simplu om din spatele tejghelei, ci un adevărat ghid care să te ajute să alegi cele mai potrive produse. La noi, Sephora folosește de mult acest concept, oferind make-up artiști pe post de vânzători, care să își arate și ce poți face cu produsul, nu numai să ți-l vândă. Sau cel puțin asta ar trebui să facă.
DAR, frumusețea rapidă rămâne o tendință pe val. Mărcile noi și independente ajung mai repede la consumator decât mărcile mari și cunoscute care au un lanț de aprovizionare foarte încet și complicat. Frumusețea rapidă oferă consumatorului produse la prețuri competitive, care sunt tot timpul în tendințe și conform cu ultimele inovații din domeniu. Astfel se pune presiune pe toate mărcile pentru a inova și a deveni mai atrăgătoare.
PR
Nu știu dacă la noi există totuși conceptul de PR ca relație pe care să o cultivi. E mai mult un fă, că eu te plătesc. Se pare că asta e și tendința pe alte meleaguri. Să nu zicem că nu copie nimeni nimic de la noi. Cumva, mărcile de renume cu bugete masive reușesc pur și simplu să cumpere ce vor. Adică, PR-ul nu pare să mai existe la nivel de influencer și agenție. Oamenii de marketing ne flutură bugetul pe sub nas și toată social media cade în fund de admirație. Între timp, oamenii de PR îți beau liniștiți cafeaua pentru că nu mai au ce relații să construiască. Până când? Nu se știe. Oamenii de PR cu siguranță nu vor dispărea, dar vor cunoaște cu siguranță o tranziție în fișa postului.
2 Comments
Interesant articolul tau. Desi „nu ma pricep” mi se pare bine punctat. Personal mi se pare o idee foarte buna vanzarea directa cu oameni profesionisti. Dar la noi mai e de munca in acest sens 😉
Sa știi ca încă mai e. Mie îmi plac cumpărăturile online pentru ca nu îmi sufla nimeni in ceafa. O singura data mi-a fost de ajutor o vânzătoare din sephora. In rest știam de fiecare data ce vreau. Si oricum online prețurile sunt mai mici