Să te duci în vacanță atunci când toată lumea are liber înseamnă să călătorești alături de mii de români, care mai de care. Eu am fost anul trecut în mini-vacanța de 1 Decembrie. Dar poveștile din avion cu români o să le las pentru un articol de tipul jurnal de poșetă.
Eu ales Malta doar din simplul motiv că era cald. La noi -5 grade, la ei 18-20 grade. Ceea ce nu am știut este vântul de nord, care îți intră în piele. A fost cald, dar vântul mi-a transformat pielea în deșertul Sahara. Nu am avut cu mine nicio cremă hidratantă. Pe avion nu poți lua lichide în recipiente mai mari de 100 ml și nu am vrut să risc să trebuiască să arunc la coșul de gunoi o cremă pe care am dat o căruță de bani. M-a salvat spray-ul cu apă termală.
Prezentare generală Malta
Republica Malta este o țară mică formată din trei insule principale în Marea Mediterană. Capitala țării este Valetta și limbile oficiale sunt malteză și engleză. Țărișoara asta a fost cucerită de toți: de la italieni, francezi și englezi până la arabi. Astfel că în cultura țării, inclusiv în arhitectură, se văd și se simt aceste aspecte. Influențele arabe se văd în balcoanele închise, colorate, în care se ascundeau pe vremuri femeile ce nu aveau dreptul să iasă din casă.
Nu te aștepta să vezi autostrăzi. Malta este atât de mică încât nu au nevoie de cine știe ce infrastructură. Capitala este aglomerată, ca mai peste tot în lume. Șocul a fost când am văzut că se circulă invers față de la noi. Dar în sensurile giratorii îți dai seama că este mult mai logic așa. Moneda este euro și mai peste tot se poate achita cu cardul bancar. Inclusiv excursiile opționale le-am putut achita cu cardul bancar.
Cazare
Pentru că în general nu sunt adepta hotelurilor scumpe care oferă facilități pe care nu le folosesc, am ales un hotel de patru stele. Asta ar fi echivalentul unui hotel de trei stele de la noi. Pe mine mă interesează în principal să fie camera curată, să existe căldură și apă caldă și să am micul dejun inclus în preț. În rest, spa – saună – piscină sau altele asemenea mă lasă rece.
Când merg în concediu vreau să văd cât mai mult din țara respectivă, nu hotelul. Așa că am ales Hotelul Golden Tulip Vivaldi 4* care era cu 200 de euro mai ieftin decât următorul hotel de cinci stele. Camera a fost destul de spațioasă, baia mare, am avut chiar și vanity kit. Micul dejun inclus în prețul camerei a fost de tip bufet suedez și am găsit de toate: carne, ouă, fructe proaspete și compot, iaurt, dulciuri, apă, suc, cafea, chiar și mâncare de fasole pentru un mic dejun englezesc.
Mâncare
În afară de micul dejun de la hotel a trebuit să ne descurcăm. Totuși, asta îmi oferă posibilitatea de a gusta din produsele locale. Apropierea de Italia face ca bucătăria Malteză să aibă puternice influențe italiene. Produsele tradiționale se aseamănă foarte mult cu cele din sudul Italiei.
De exemplu, în Valetta am făcut o pauză la Caffe Cordina, cea mai veche cofetărie înființată în 1837, situată în centrul vechi. Acolo am gustat câteva produse locale, cu influențe clare italiene.
Kannol Rikotta este un tub din foietaj umplut cu ricotta și fistic/alune. Este minunat, dar mai târziu am aflat că același produs este specific sudului Italiei.
Kwarezimal este un fel de turtă dulce românească, foarte gustoasă. Fisticul și alunele sunt baza, iar mierea de albine este toppingul. Puțin tare și cleios se îmbină foarte bine cu cafeaua malteză.
Dacă nu guști cafeaua tradițională înseamnă că nu ai vizitat cu adevărat Malta. Cumva nu este cafea, ci lichior anisette cu un pic de cafea. Te amețește imediat așa că ai grijă.
Midiile cu pâine cu usturoi sunt o altă delicatesă mai ales pentru o țară înconjurată de ape. Produsele de pește sunt proaspete și au cu totul alt gust față de cele care se găsesc la noi în magazine.
Măslinele, uleiu de măsline, brânza de capră cu piper, chiar și cele cumpărate din supermarket au cu totul alt gust. Într-o seară am cumpărat dintr-un supermarket o caserolă mică de măsline și îți spun cu mâna pe inimă că în viața mea nu am gustat măsline mai bune. Ce se găsește la noi are gust de plastilină.
Ce se poate vizita?
Noi am ales câteva excursii opționale care să se încadreze în numărul de zile pe care îl aveam la dispoziție. Malta este axată pe turism, așa că nu există gusturi pe care nu le poate satisface. Puteți alege dintre excursii de o zi în diferitele insule ale Maltei, safari, autobuze Hop On – Hop Off, călătorii cu bărci în grote și multe altele.
Excursie de o zi în Gozo
În prima zi am ales o excursie în Gozo, una din principalele insule ale Maltei. Din explicațiile ghidului am înțeles ca Gozo e un fel de stat în stat. Malta este țară extrem de religioasă care pune mare preț pe superstiții. Aici se aseamănă cu România, iar Crăciunul e o sărbătoare foarte importantă. Bine, acum accentul la ei este pus pe spiritualitate și nu pe mâncare ca la noi.
Trăiesc din agricultură, pescuit și turism. Fructele de cactus, rodiile și mandarinele sunt principale. Din fructele de cactus fac de la suc până la lichior. Au și multe alte sectoare dezvoltate: cercetarea fiind printre primele, apoi sectorul financiar – Malta este până la urmă un mic paradis fiscal.
Excursia a inclus masa de prânz/biletele de feribot. Mâncarea a fost așa și așa de tip bufet suedez și se putea mâncai cât voiai. Am văzut ruinele Gigantia și grădinile, din păcate la cetate am ajuns după ora 5 și era deja închis tot. Dar am avut parte de un apus de soare superb pe malul mării. Nu uita să vizitezi fermele de sare de mare.
Excursie de jumătate de zi în Valetta
Am ales și această excursie pentru a doua zi, dar mi-a părut rău. Tot ceea ce ne-a arătat ghidul se poate vizita și pe cont propriu. Am văzut grădinile și schimbarea gărzii cu salve de tun. Am vizitat catedrala (biletul a fost inclus în prețul excursiei) și am vizionat un film 7 D (bună gluma știu) despre Malta. În rest, program de voie. De aceea spun că excursia nu se justifică. Se poate lua autobuzul și ajunge foarte simplu în Valetta de oriunde ați fi cazați. Sistemul de transport în comun este foarte bine pus la punct (chiar dacă se circulă greu și durează mult). Biletele costă 1,5 euro.
Bilete la Hop On – Hop Off
Pentru următoarea azi am luat bilete la autobuzele Hop On – Hop Off. Biletul este valabil toată ziua pe toate rutele. Te poți da jos în orice stație și te poți urca oricând pe parcursul unei zile. Prețul unui bilet de este de 20 de euro de persoană. Toate autobuzele au ghid audio în diferite limbi (româna nu este printre ele). Se merită prețul? Da, autobuzele hopon – hopoff ajung în locuri unde nu merge transportul în comun.
Marsalokk este un pitoresc sat pescăresc, cu bărci viu colorate. Pentru pasionații de fotografie este sfântul Graal. Din Saint Julien, unde eram noi cazați, a trebuit să schimbăm ruta T1 cu ruta T2 ca să ajungem aici. Îți recomand să îl vizitezi, este o experiență unică.
Mai poți vedea Grota albastră, unde te poți plimba cu o barcă cu motor până în apropiere de grote. Asta dacă reziști la valurile mari ce se formează în apropiere de stânci. Poți vizita și Delfinariul (Care este într-adevăr uimitor). Timp să fie, că de obiective turistice Malta nu duce lipsă.
După experiența aceasta îmi doresc să mai ajung în Malta, deoarece nu am văzut nici măcar jumătate din ceea ce se putea vedea.
4 Comments
Frumos! Ma bucur pentru tine 🙂 . Am auzit ca Malta poate fi o destinatie minunata ca si vacanta 🙂
Da, chiar recomand. E o tara orientata spre turism si este SUPERBA! Eu abia astept sa mai merg.
Cred că Malta va fi următoarea mea destinație. Dintotdeauna mi-am dorit să ajung acolo!
Malta este tara mea de vis, de dor. Am ramas destul de impresionata de aceasta tara. Cumva, daca ar fi sa plec vreodata din Romania, 75% sunt convinsa ca as alege Malta.