În 2014, pe un site de știri, apărea o statistică ciudată: unul din cinci români nu se spală NICIODATĂ pe dinți. Atunci am rămas fără cuvinte. Numai când mă gândesc la cât tartru există pe dinții aia mă ia cu frisoane.
Dar, se pare că ne-am îmbunătățit de atunci: ne spălăm pe dinți cam o dată la 3 zile cu o periuță pe care o folosim un an și jumătate. Mai mult decât atât 70% dintre români nu și-au făcut un control dentar în ultimul an. Îți vine să crezi așa ceva? Poporul meu și al tău descoperă dentistul doar când moare de durere și atunci se duce cu placa „scoate-l că nu am bani să-l tratez” de parca mâine ar crește alți dinți.
Cu alte cuvinte, suntem poporul cu cea mai rea dantură. Și asta se vede. Te-ai uitat vreodată la oamenii din jurul tău? Poate când mergi cu autobuzul sau în parc? Ai văzut câte persoane au dinți lipsă? Sau dinți plini de tartru? Sau multe alte probleme care necesită o vizită urgentă la un cabinet stomatologic?
Sănătatea danturii pare a fi ultima grijă a românilor. Nu prevenim, nu mergem la control, nu avem grijă și apoi zâmbim larg cu găuri. Folosim tămâie în loc să mergem periodic la control sau să facem câte un detartraj.
Ce înseamnă detartraj?
Una dintre cele mai noi tehnici de îndepărtare a tartrului se numește detartraj și se face prin ultrasunete, manual sau combinat.
Tartrul se depune în mod normal pe dinți și nu poate fi îndepărtat prin igiena zilnică, astfel încât un detartraj periodic la 6 luni este o necesitate care trebuie să intre în obișnuința fiecăruia dintre noi.
Detartrajul cu ultrasunete este metoda modernă de îndepărtare a plăcii bacteriene și a tartrului de pe dinți dar și de sub gingii, care a început să înlocuiască tot mai mult varianta clasică manuală, datorită numeroaselor avantaje pe care le oferă.
De ce să mergem la medicul stomatolog pentru detartraj?
Realizarea unui detartraj în mod periodic este fundamentală pentru a feri dantura de efectele negative pe care le provoacă placa bacteriană și tartrul. Acestea irită gingia producând sângerarea ei la periaj sau la contactul cu alimente mai dure, maschează unele carii și reprezintă totodată un rezervor de bacterii și toxine, în prima fază pentru zonele învecinate, dar și pentru întreg organismul.
Deși un detartraj profesional efectuat în cabinetul medicului dentist reprezintă cea mai bună soluție pentru îndepărtarea completă și corectă a plăcii dentare și a tartrului, există și măsuri pe care le poți lua în confortul propriei locuințe pentru a reduce viteza de acumulare a acestor straturi dăunătoare danturii. Exista zone și spații interdentare în care periuța nu poate pătrunde, iar ața nu reușește să le curețe complet, devenind astfel un mediu propice pentru acumularea tartrului și carierea dinților.
Detartrajul este un tratament ce consta în spargerea si îndepărtarea depozitelor, manual sau cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete Acest aparat are ansa metalica ce vibrează in spectru ultrasonic, iar vibrațiile produse, transmise printr-o peliculă de apă, duc la dezintegrarea tartrului. Detartrajul cu ultrasunete e bine suportat si nedureros la persoanele adulte, echilibrate neuropshihic și care nu au dinți sensibili (hipersensibilitate dentinara), iar apa pulverizata de aparatul de detartraj eliberează presiune locala realizând curățarea zonei dar și îndepărtarea tartrului dislocat.
Oare eu am nevoie de detartraj?
De la 16 ani și pentru toată viața ai nevoie de detartraj măcar dată pe an, pentru că tocmai depunerile de tartru sunt cele care fac ca dintele să nu mai stea bine în os.
Există și persoane care nu sunt de acord să li se realizeze acest detartraj, pe dinții mobili, întrucât sunt de părere că tartrul îi menține stabili, ajutându-i la menținerea lor pe arcadă o perioadă mai mare de timp. Totuși, îți spun că detartrajul este foarte indicat să se facă și că trebuie făcut periodic la șase luni, un an de zile, tocmai ca să nu se depună foarte mult, pentru că toate bucățile acelea de tartru presează pe gingie, gingia se retrage, osul care susține gingia se retrage și atunci se îmbolnăvește și ajungem la paradontoză, adică la pierderea dinților.
Și ai să ajungi exact la „Ia un credit, vinde casa, repară dinții”
Leave A Reply