Astăzi vorbim despre unghiile naturale și structura unghiei naturale.
Din ce sunt formate, de ce sunt așa cum sunt și ce ne facem cu ele!
Unghiile sunt cele care oferă mâinilor tale lozul câștigător atunci când vine vorba despre atenția pe care le-o acorzi în fiecare zi. Arată-mi mâinile, iar eu îți voi spune cât de fidelă ești ritualului lor zilnic de îngrijire. Nu de puține ori, și nu doar eu sunt sigură, m-am interesat de cele mai bune tratamente pentru unghii, uleiuri și oje, dar în momentul în care am căutat informații despre structura unghiei naturale, nu am găsit decât informații generale despre acest subiect – mult prea puține ca să pot spune că am învățat altceva nou pe această temă.
Structura unghiei naturale – subiect tabu chiar și în era tehnologiei
Structura unghiei naturale este un subiect despre care întotdeauna ai fi vrut să știi mai multe, dar niciodată, nimeni, nu ți-a oferă material, nu ți-a vorbit și nici nu ți-a explicat în termeni ușor de înțeles. La cât de rar este dezbătut, la cât de puțin s-a scris, nici nu mă miră că este un subiect aproape necunoscut, tratat ca fiind tabu și care lipsește cu desăvârșire, chiar și de pe site-urile de frumusețe cu renume.
Adevărul este că sună mai complicat, dar nu este chiar așa de greu de înțeles nicio taină a acestui subiect interesant. Nu trebuie să fii biolog, medic, chimist sau om de știință, pentru a fi atras de informația care îți dezvăluie secretul unghiilor naturale, sănătoase și rezistente.
Te-ai întrebat vreodată ce anume conferă unghiilor tale rezistență și ce anume le face să fie atât de puternice și strălucitoare? Ei bine, a venit momentul să afli toate secretele – ce sunt în spatele etichetei cu numele structura unghiei naturale.
Unghia naturală este formată din milioane de celule, iar acestea conțin keratină – proteina esențială pentru unghie. La rândul ei, keratina este cristalină și ne-cristalină. Substanțele cristaline au structuri chimice perfect aranjate (de exemplu diamantul, topazul, safirul), în timp ce substanțele ne-cristaline au structuri haotice, dar și proprietăți total diferite (de exemplu: piatra prețioasă cristalină are transparență ca și alte tipuri de substanțe cristaline, inclusiv keratina cristalină). Keratinele ne-cristaline sunt mai puțin transparente, iar acestea conferă aspectul opac al unghiei. Fiecare din cele două tipuri de keratine are un rol esențial în rezistența și sănătatea unghiei. Oare care este secretul prin care tipurile de keratină despre care am vorbit mai sus îl dețin atunci când vine vorba despre unghia naturală, rezistența și sănătatea acesteia?
Structura unghiei naturale – adevărul din spatele microscopului
Pentru a afla care este structura unghiei naturale nu e nevoie să citim materiale stufoase, cărți cu sute de pagini, numeroase tratate de specialitate, dar putem să descoperim tot ce se află dincolo de microscop.
Dacă am privi la microscop, am putea vedea o singură celulă învelită și protejată între alte celule, dar mărită fiind de 10.000 de ori. Astfel, milioane de celule se combină, pentru a crea o placă unghială.
După studii intense timp de mai mulți ani, oamenii de știință au descoperit foarte multe secrete despre unghia naturală. În cercetările lor au descoperit că tipul de keratină cristalină formează microscopic mărimea fibrelor, iar asta se întâmplă în fiecare celulă a unghiei. Aceste fibre cristaline sunt spiralare, sub forma unor arcuri (sau tirbușoane, permițându-le să se unească foarte strâns – în pachete mici, compacte). Acestea sunt de două mii de ori mai înguste decât firul de păr uman, de aceea pot fi observate doar cu ajutorul microscopului. Fiecare dintre aceste pachețele se află într-o „mare” de gel ca și substanțele făcute din keratina ne-cristalină.
Sunt o mulțime de informații care, în loc să elucideze misterul, parcă mai multă confuzie provoacă. Dacă nu ești pasionat, dacă nu lucrezi în domeniu, nici nu ai cum să înțelegi ce se întâmplă cu celulele, cu keratina și cum fac ele să formeze unghia ta. Gelul tip keratină ajută la susținerea, suportul și protecția fiecărui pachet de keratină, pe de o parte, iar pe de altă parte, are și un al doilea rol: ajută la reglarea fluxului de apă și uleiuri în timp ce trec prin placa unghială.
Structura unghiei naturale – ce se întâmplă în interiorul unghiei
Se întâmplă foarte multe în interiorul unghiei, dar te-ai întrebat vreodată ce anume ține unite celulele ca să se poată forma unghia? Fiecare celulă este conectată la celulele-vecine – are loc o conectare interioară, se potrivesc împreună, exact ca un puzzle. Fiecare celulă nu numai că leagă celulele împreună, dar este și o ușă deschisă spre celula adiacentă. Placa unghială este o masă continuă de fibre de keratină împachetate în milioane de compartimente.
Dacă tot am intrat în tainele acestui subiect, dacă tot am văzut, până aici, care este structura unghiei, în interior, dar și în exterior, dacă acum știm că celula unghiei este formată din keratină cristalină și ne-cristalină, este momentul să află un alt secret: ce anume ține keratina legată? Keratina este făcută din proteine și toate proteinele sunt compuse din amino- acizi legați în lanțuri puternice. Ceea ce este și mai interesant este faptul că lanțurile de proteine conțin între 5.000 și 100.000 amino-acizi.
Proteinele de keratină sunt mai puternice decât oțelul
Amino-acizii sunt ținuți în legături covalente – cea mai puternică legătură chimică din lume – este legătura fără de care, viața pe Terra nu ar putea fi posibilă. Legăturile covalente apar în unghie, dar și în păr, în mușchi, piele, plămâni, de fapt, în oricare parte a corpului oricărei vietăți. Fără aceste legături covalente, omul, plantele și animalele nu ar exista. Aceste legături sunt responsabile cu tot ceea ce noi vedem în viața de zi cu zi.
Revenind la keratină, aceasta este consolidată de legăturile de sulf, care sunt legături covalente create intre doua lanțuri de proteine separate. Legăturile de sulf protejează suprafața unghiei de pete și la efectul dăunător al solvenților. Legăturile de sulf în interiorul unghiei și al firului de păr este principala resursă ce oferă unghiei și părului foarte multă rezistență.
Keratina este un polimer. Keratina este un polimer alcătuit din amino acizi care servesc ca și monomeri. Nu putem continua dacă nu aflăm ce este un polimer. Polimer – provine din limba greacă și este o substanța compusă din molecule, cu masă moleculară foarte mare, format dintr-un număr mare de molecule mici și identice, iar aceste molecule poartă numele de monomeri legate prin legături covalente. Exemple foarte cunoscute de polimeri: ADN-ul, proteine, plastic.
Acum înțeleg de ce placa noastră unghială este atât de rezistentă la rupere și crăpare
Având în vedere că ne expunem unghiile zi de zi, ele cresc foarte mult. Înțeleg și de ce unghia nu se rupe în momentul în care, în mod accidental, o îndoim. În momentul îndoirii, miliarde de amino-acizi, keratina cristalina și ne-cristalină, ne protejează și întărește unghia.
4 Comments
Mainile de cele mai multe ori sunt cartea de vizita a unei femei.
Imi place sa le ingrijesc si sa le accord atentie pentru ca iau contact cu multe produse de curatenie nu foarte prietenoase.
Interesante informatiile din articolul tau!
Te astept cu noi articole!Pupici!
Ma bucur ca am putut sa îți fiu de ajutor. Și mie îmi place sa am o manichiura impecabila tot timpul. Dar uneori nu e posibil tocmai din cauzele enumerate de tine.
Multumim pentru articolul documentat!
Cu mare drag. Ma bucur ca am putut fi de ajutor cu informații utile