Ouă vopsite natural – acesta este noul trend, ar spune multe femei, de ceva ani încoace. Este acesta un moft, nevoie sau plăcere? Aș spune, fără să mă gândesc de două ori. că este cel mai frumos mod prin care poate fi implicată toată familia, mai ales copiii, în activitatea din bucătărie. Ne apropiem cu pași repezi de sărbătoarea pascală și fiecare gospodină nu va ști cum să facă totul mai repede, dar și mai bine. Când vine vorba de ouă vopsite natural, munca ta în ale gătitului bucate tradiționale specifice, devine o plăcere, o bucurie – nicidecum o corvoadă.
Ouă vopsite natural – un obicei vechi
Mă îndoiesc tare că pe vremea străbunicilor existau toate aceste vopsele pentru a colora ouăle în perioada Paștelui. Atunci nu erau atâtea opțiuni, dar cu toate astea, ouăle înroșite nu lipseau de pe nicio masă cu bunătăți specifice sărbătorii. Dacă ei au reușit, înseamnă că și astăzi putem să ne bucurăm de ouă vopsite natural. Orice s-ar spune, oricâte argumente contra ar exista, tot pentru ouă vopsite natural voi opta întotdeauna, căci sunt mai frumoase – poate nu perfecte, dar mai frumoase, mai gustoase și mult mai sănătoase.
Cum poți și tu avea ouă vopsite natural pe masa de Paște? Simplu. Ai nevoie de doar câteva ingrediente – pe care le ai oricum – și oricând în cămară sau dulap. Sfecla roșie, ceaiul sau a afinele sunt ingredientul minune care te poate scoate din încurcătură. Dar mai sunt o mulțime de alte modalități. Și sunt la fel de ușor de procurat.
Ouă vopsite natural – câte bordeie atâtea obiceiuri
Cam asta s-ar putea spune despre ouăle vopsite natural. Fie că sunt metode mai simple, fie că sunt ceva mai solicitante, fiecare ajutor din bucătărie va fi mai mut decât încântat să pregătească de sărbătoare ouă proaspete. În anumite zone din țară ouăle sunt vopsite doar natural, ba chiar sunt înfrumusețate cu flori și frunze. Aspectul este important – ți se face poftă doar privind cât de bine arată ouăle vopsite, dar gustul contează cel mai mult. Dacă alegi să faci în acest an ouă vopsite natural, toată treaba te va costa mult mai puțin, nu vei avea probleme cu ingredientele, cu mâinile pline de vopsea sau cu dezastrul și mizeria de după.
Ouă vopsite natural – lupta continuă cu chimicalele
Știai că apariția hiperacidității la copii este cauzată de chimicalele ce se găsesc în produsele pentru vopsit ouă? Asta arată un studiu recent, iar acesta îți oferă motivația de care aveai nevoie pentru a face pasul spre o schimbare – pentru tine și sănătatea întregii familii.
Este cea mai bună dovadă și cel mai clar semnal de alarmă: hiperaciditatea la copii a luat amploare în ultima vreme. Ne facem rău singuri, dar trebuie să ne oprim și să renunțăm la acest obicei nociv. Se găsesc foarte multe alternative sănătoase sau mai puțin nocive – care să înlocuiască tot ce poate afecta sănătatea. Sunt suficiente metode prin care ouăle pot fi vopsite natural. Vei spune că ouă vopsite natural înseamnă culori pale, lipsite de strălucire și intensitate, dar va trebui să alegi sănătatea ta sau intensitatea culorilor de pe ouăle de Paște.
Ouă vopsite natural – simplitate și frumusețe cu bani puțini
Cheltuielile pe care trebuie să le faci atunci când alegi să pregătești ouă vopsite natural pentru un Paște special, nu sunt deloc mari, căci niciun ingredient nu este sofisticat, greu de găsit sau foarte scump. Dacă am spus de afine, ceai și sfeclă roșie, putem continua cu coji de ceapă – albă și roșie, varză roșie, cafea, turmeric (curcuma), morcovi, flori de galbenele, coaja de măr, coaja de portocale sau lămâie, pătrunjel, spanac și urzici, lobodă, suc de struguri negri.
Vopsea naturală – mod de prepare
În 500 ml apă de adaugă ingredientul care ne oferă culoarea dorită pentru vopsea. Și se fierbe maxim 30 de minute, împreună cu o lingură cu sare grunjoasă. Dacă vrei vopsea roșie, în cele 500 ml de apă se adaugă 1 kg de coji de la ceapa roșie.
Pentru nuanțe de roz ai nevoie de o sfeclă roșie tăiată cubulețe, fiartă în 500 ml apă, în care adaugi sare. Culoarea soarelui strălucitor galben se poarte obține ușor. Ai nevoie de 4 linguri/plicuri curcuma, pe care o amesteci în 500 ml apă cu sare. Amestecul se strecoară și se adaugă oțet alb.
Pentru violet ai nevoie de 2 căni de suc de struguri negri. Nu uita să adaugi o lingură oțet la fiecare cană de 250 ml.
Albastru e culoarea care se obține cu ajutorul verzii roșii. Se toacă mărunt și se fierbe în 500 ml apă cu sare timp de 30 de minute. După fierbere, se strecoară bine și se adaugă oțetul.
Pentru Albastru – gri sunt necesare afinele. Se dau la blender 2 căni cu afine și se amestecă cu 2 căni de apă caldă. Rezultatul obținut se fierbe, cu sare, 15 minute. Se strecoară și la final se adaugă oțet.
Maro-auriu este culoarea vopselei naturale obținute cu ajutorul cafelei intense. În cafeaua tare se adaugă oțet.
După ce ai pregătit fiecare vopsea naturală, nu-ți rămâne decât să scufunzi ouăle – pe care le-ai degresat înainte și le-ai fiert maxim 10 minute. Nu pune multe ouă în vopsea, dar asigură-te că sunt toate cuprinse în lichid. Se lasă în vopsea până culoarea este așa cum o dorești.
Pentru strălucire se ung cu puțin ulei.
Ouă vopsite natural – alte metode simple
Ouă vopsite natural cu ajutorul hârtiei creponate, a șervețelelor sau cu ajutorul orezului. Ai auzit de aceste metode? Pe care ai fi tentată să o încerci?
Ouăle se spală, se fierb, iar la capitolul vopsit este ușor – mai mult durează spălatul și fiertul. Fiecare ou se așează în două straturi de hârtie creponată/un șervețel, se învelesc și se strâng bine, apoi se udă cu oțet oul pe fiecare pare. Se lasă la uscat câteva minute bune ca să se imprime bine culoarea. Apoi se scot din hârtie și se ung cu ulei.
Pentru ouă vopsite natural cu ajutorul orezului, ai nevoie de orez, caserole cu capac, colorant alimentar natural. Ouăle se spală și se fierb, iar în caserole se pune puțin orez și câteva picături de colorant alimentar natural. Se amestecă orez cu acest colorant natural, apoi se pune în caserolă câte un ou. Pui capacul caserolei și o miști până se colorează oul. Când ai obținut culoarea dorită, se îndepărtează boabele de orez rămase pe ou. Și e gata treaba.
Ouă vopsite natural – moft, nevoie sau plăcere? Este imposibil să nu poți vopsi ouăle de Paște prin metode simple și naturale. E nevoie doar de creativitate ca să fii mai sănătos.
Comment
Nu am vopsit oua in mod natural dar am citit cu drag articolul tau.Poate voi pune in practica cateva idei din ele pe viitor.
Te pup!