Salutare dragilor,
Zilele trecute mi-am refăcut raftul cu produse de machiaj după un an de pauză. Așa că am primit mai multe colete și comenzi. M-am apucat conștiincioasă să le trec în aplicația Beauty Keeper când m-a trecut un gând: perioada după deschidere la unele produse de machiaj e o mare prostie.
Ce este perioada după deschidere?
Toate produsele care pot fi comercializate pentru o perioadă mai mare de 30 de luni, nu trebuie să aibă o dată de producere și expirare, ci au o perioadă după deschidere. Acel simbol mic cu o cutie deschisă, cifre și litera M. Pe unele produse apare 4M (adică 4 luni după deschidere poate fi folosit), pe altele 18 M sau 24 M. Depinde de la produs la produs.
De ce perioada după deschidere e mare prostie?
Hai să ne gândim la o paletă de farduri. Avem deja un produs cu perioadă de raft foarte mare (mai mare de 30 de luni). Adică paleta respectivă de farduri poate sta pe raft și 3 ani așteptând să o cumpărăm noi. Ajungem frumos cu ea acasă. Deschidem cutia. Scoatem paleta. Ne uităm după simbol și vedem 12M.
Deci un produs care tocmai a stat în magazin 36 de luni, ajunge la mine acasă și îl pot folosi numai 12 luni. De ce? De ce doar atât? De ce nu 24M sau 6M?
Înțeleg să apară această perioadă la cosmetice sau la rimel sau tuș. Pentru că unele sunt în ambalaje etanșe care la contactul cu aerului își schimbă proprietățile, dar o paletă de farduri e o cutie de plastic care nu e etanșă sau ceva. Sau creioanele de ochi… au pur și simplu un capac.
Până la urmă cine îmi garanteză mie că paleta respectivă nu a fost deschisă anterior? E doar o cutie fără niciun sigiliu sau ceva.
Reglementările sunt pentru că trebuie
Nu mă înțelege greșit, nu am nimic împotriva reglementărilor. Dar uneori nu au niciun sens. Înțeleg potențialul alergen care apare după o anumită perioadă, DAR fiind doar o cutie normală de plastic cine îmi poate spune dacă perioada după deschidere e reală?
Inclusiv în directiva UE care stabilește treaba asta cu perioada după deschidere scrie că produsul se consideră deschis când îl folosim prima dată. Adică el poate sta pe raft 36 de luni, dar eu după 6 trebuie să cumpăr altul? Pur și simplu nu are niciun sens.
Mai mult decât atât, nu există protocoale clare de determinare a perioadei după deschidere. pur și simplu producătorul stabilește o perioadă empiric, după cum i se pare că ar fi sigur să folosim produsul.