Gripa spaniolă a paralizat lumea
Gripa spaniolă de la începutul secolului a durat 18 luni. Virusul gripal de atunci a venit, a luat vieți și a dispărut la fel cum apăruse. Între timp a distrus vieți, familii și economii. Virusul gripei spaniole a ucis mai mulți oameni decât cele două războaie mondiale la un loc. Din păcate, și atunci, ca și acum, singura măsură luată a fost distanțarea socială. La fel ca și acum, oamenii au fost forțați să stea în case. Afacerile mici s-au închis, afacerile medii cu dat faliment și cele mari abia au rezistat.
Măsurile de azi împotriva COVID-19
Astăzi suntem față în față cu COVID-19, boala ucigașă care schimbă lumea. Exact ca și atunci ni se spune să stăm în casă. Inițial pentru două săptămâni, dar trec trei… apoi patru… și din nefericire vor mai trece multe săptămâni. Estimarea cea mai optimistă este un an. Estimarea pesimistă este de doi ani. Tu ai rezista să stai în casă doi ani?
Guvernele lumii au de ales: economia sau oamenii?
Guvernele lumii sunt puse într-o situație ingrată: ții lumea în casă și omori economia sau îți asumi faptul că vor muri oameni și dai drumul la economie! Știu, pentru moment totul e bine. Stăm acasă, luăm 75% din salariu, ne-am cumpărat făină, ulei, drojdie și hârtie igienică. Totul bun și frumos. Sunt sigură că ai apucat să faci curat toată casă, ai spălat și călcat toate hainele, dacă chiar nu mai poți tragi o fugă până la magazin să mai cumperi niște făină, că nu se știe niciodată. Problema e că „binele ăsta” se va termina mai repede decât îți imaginezi. O lună trece ușor… dar apoi o să afli că șeful te-a dat afară, că chiar să vrei nu mai ai unde să te mai întorci. Guvernele au tăiat subvențiile pentru că nu mai au nici ele nicio speranță de repornire și efectiv nu mai au bani. Proviziile se termină încet, încet și te cuprinde panica și disperarea. Îți bagi picioarele în ea de izolare și ieși să cauți de lucru. Orașul e tot pustiu. Niciun magazin deschis, nicio fabrică care să funcționeze. Vor urma revolte, furturi, omoruri. HAOS!
Până la urmă ce alegi? Foamete sau moarte?
Acum, tu să fii în locul guvernelor ce ai alege? Moartea unor sute, poate milioane de oameni sau foamete? E cinic și ingrat să gândești așa, vei spune. Că nu se poate! Îți simt revolta pentru că și eu am simțit-o prima dată. Trebuie să conștientizăm faptul că oamenii vor muri oricum. Poate de moarte bună, poate de cancer, poate într-un accident de mașină. Poate nu așa de mulți, poate nu o dată, dar cu o moarte toți suntem datori. Indiferent ce ai face, până la urmă tot mori. De la începutul anului, în România, au murit mai mulți oameni în accidente de mașini decât de coronavirus și avem spitalizați tot din aceleași accidente mai mulți decât totalul îmbolnăvirilor de până acum. Și nu văd pe nimeni scandalizat pe tema asta.
Firmele nu au cum să reziste mai mult de 3 luni
Asta este estimarea mea personală. Sunt convinsă că dacă aș vorbi cu ceva experți în economie, mi-ar spune același lucru. Cu subvenții și ajutoare de la stat, cu oameni trimiși în șomaj, cu fabrici închise, economia nu are cum să reziste mai mult de 3 luni în ritmul acesta. Până și chinezii și-au dat seama. De asta după două luni au lăsat lumea să iasă din case ca să de-a drumul la economie. Din păcate, la fel și Europa și America trebuie să își de-a seama că nu putem ține lumea în casă la nesfârșit.
Distanțarea socială NU funcționează
Mă uit cu îngrijorare la Italia, Spania și alte țări care au cazuri grave de COVID-19. Distanțarea socială nu face altceva decât să omoare economia și să distrugă oamenii. Mulți sunt infectați cu noul coronavirus și nici măcar nu știu pentru că nu au simptome. Unii au făcut probabil forme ușoare și au crezut că e o răceală sau gripă. Iar alții au făcut forme grave, ce au necesitat atenție medicală. Singura problemă cu virusul acesta este că există foarte multe cazuri în aceeași timp și supra-solicită sistemul medical în încercarea de a salva cât mai mulți oameni.
Previziuni pentru un viitor incert
Nu știu ce o să fie pentru că nu am cum să știu. Dar, bine nu are cum să fie. Chiar dacă mâine s-ar termina totul și am reveni la normal, anul 2020 este unul urât, de sacrificiu. Până vom ajunge din nou la nivelul din 2019 vor mai trece cel puțin doi-trei ani din momentul repornirii. Șomajul va atinge cote maxime, extrem de multe firme vor fi închise și nu se vor mai deschide. Populația va sărăci și mai mult.
Leave A Reply