Corpul uman este format în mare parte din apă. Nu putem supraviețui fără apă și o folosim în fiecare zi în nenumărate moduri. Dar oare este apa de la robinet dăunătoare pentru ten? Asta e una dintre întrebările care nu mi-au dat pace o bună bucată de timp, așa că voi încerca să răspund la această întrebare în acest articol.
Rutina de îngrijire include apă!
Curățarea tenului este unul dintre pașii cei mai importanți din rutina de îngrijire. Încercăm să folosim cele mai bune produse pentru ca porii să fie curați și pielea fină. Dar pe lângă produsele de curățare atent alese, mai există ceva ce ne atinge fața: apa de la robinet! Unii dintre noi folosim filtre pentru a purifica apa când o bem, dar oare este de ajuns?
Trăim într-o țară unde “apa este dură”, adică este plină de minerale precum calciu și magneziu care se agață în păr sau de piele și usucă. Astfel că tenul va fi aspru și cu zone foarte uscate, la fel ca și părul care dă impresia de “sârmă”. Totuși, ce putem face ca pielea noastră să rămână curată și hidratată? Nu e ca și cum putem renunța la apă! Ai spune că apa măcelară ar putea fi folosită ca înlocuitor, DAR și această trebuie curățată de pe ten dacă apar efective de sensibilizare pe termen lung.
Este apa de la robinet dăunătoare pentru ten?
Răspunsul la întrebarea asta este cuprinzător și începe cu depinde de tipul de ten.
Dacă tenul este sensibil, categoric apa de la robinet poate fi dăunătoare. Totuși, pentru alte tipuri de ten nu are absolut niciun efect. Eu una tot timpul am bănuit că apa de la robinet contribuie la problemele tenului și ale părului, dacă e să o luam așa. Apa din zona mea este extrem de dură și nici chiar stația de dedurizarea pe care am montat-o nu ajută prea mult.
Dacă apa din zona ta este dură, categoric adaugă mai mult stres asupra tenului. În mod normal, apa de la robinet conține anumite niveluri de metale grele, precum calciu, magneziu, cupru, zinc și fier. Cu cât acestea sunt mai mari, cu atât apa de la robinet este mai dură, adică mai dăunătoare pentru ten. Mineralele din apa dură împiedică formarea unei soluții eficiente în contact cu săpunul și pot forma radicali liberi care pot fi dăunători pentru celulele sănătoase ale pielii. Astfel că cu cât apa are o duritate mai mică, cu atât este mai bună pentru piele.
Care sunt daunele cauzate de apa dură asupra pielii?
Expunerile repetate ale tenului sensibil la apa dură pot cauza de la uscăciunea de suprafață și exacerba acneea până la grăbirea procesului de formare a ridurilor. De ce se întâmplă toate astea? Pentru că apa dură poate bloca porii și cred că știm deja că porii blocați pot cauza o mulțime de probleme.
Mineralele din apă sunt destul de grele pentru majoritatea tipurilor de piele. Pot cauza subțierea barierei naturale a pielii, astfel că aceasta rămâne neprotejată. Iar o piele fără bariera naturală de protecție rămâne expusă la substanțe dăunătoare și pierde hidratarea. În plus, se grăbește și procesul de pierdere a colagenului. Din cauza reacțiilor de oxidare se formează mai mulți radicali liberi, care pot duce eventual la pierderea elasticității pielii și a colagenului, cele mai importante lucruri pentru ca pielea să arate sănătoasă, tânără și fermă.
Și totuși ce putem face pentru a diminua efectele dăunătoare?
Apa micelară este o primă opțiune fantastică, DAR nu ne ajută să eliminăm complet apa de la robinet din rutina noastră. Din fericire, la capitolul apă micerară, opțiunile sunt nenumărate.
A doua opțiune minunată este apa termală și cred că știm deja cât de multe beneficii aduce, DAR câte ne permitem să plătim pentru a ne spăla pe față cu apă termală tot timpul?
Și cu toate că Bioderma este cumva “apa micelară la nivel de cult”, eu prefer să recomand apa micelară calmantă Eau Thermale Jonzac din mai multe motive. Primul și cel mai important îmbină apa termală cu proprietățile apei micelare. Astfel că ai un singur produs cu două beneficii, apa micelară curăță tenul și apa termală din componența acesteia ajută la calmarea tenului. Nu are parfum, care este iritant pentru ten. Și mai ales, are ingrediente naturale (știu, este un cuvânt destul de des abuzat în industria cosmetică, dar de data asta chiar este folosit cum trebuie).
Pentru a determina dacă apa de la robinet este dăunătoare pentru ten trebuie în primul rând să ne dăm seama de tipul de apa de la robinet din zona în care locuim. Dacă apa din zona ta nu este dură, nu prea ai de ce să îți faci mari probleme.
Totuși dacă apa din zona ta este dură, poți folosi un filtru care se montează pe robinet sau, dacă nu vrei să faci cine știe ce montaje, o cană filtrantă este soluția cea mai potrivită.
Logic că nu poți să eviți complet apa de la robinet. Faci duș sau baie, și apa dură tot ajunge pe față. Pentru a elimina problemele cauzate de această, este bine 1. Să spălăm imediat tenul cu apă filtrată sau cu apă termală și 2. Să restabilim nivelul de hidratare folosind un ser foarte bun și o cremă hidratantă.
Comment
depinde de apa, desigur. Cred ca mai conteaza si cu ce este obisnuit tenul tau. Eu, acasa, am apa de put si nu imi face probleme. Cand sunt in deplasare si folosesc apa cu clor si ce o mai avea in ea, din retea, tenul meu nu se simte prea bine.